Щатският долар е относително стабилен, като леко расте спрямо еврото, укрепва по силно към японската йена и леко поевтинява към британската лира в хода на валутната търговия понеделник сутринта .

Към 10:05 часа българско време двойката евро/долар се търгува за $1,0782 в сравнение с курса от $1,0795 за едно евро в края на петъчната сесия.

Британският паунд поевтинява до 1,2064 долара за една лира спрямо 1,2056 долара за лира при затварянето на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската се повиши с 0,46% - до 131,77 йени за долар срещу 131,19 йени за долар в края на търговията в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,15%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,09%.

Доларовият индекс ICE скочи с повече от 1% в петък след публикуването на икономически данни за САЩ, показващи, че пазарът на труда в САЩ е все още силен, оставяйки на Федералния резерв (Фед) достатъчно пространство за маневриране по отношение на по-нататъшно затягане на паричната политика.

Според Министерството на труда на САЩ броят на работните места в икономиката на страната през януари се е увеличил с 517 хиляди, безработицата е паднала до най-ниското ниво от 1969 г. насам - 3,4%.

Тази седмица търговците ще очакват нови сигнали от председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който ще говори в Икономическия клуб на Вашингтон във вторник.

По време на пресконференция след заседанието на 31 януари-1 февруари на американската централна банка Пауъл призна за първи път, че "процесът на дезинфлация е започнал". Той също така каза, че лихвеният процент, повишен до 4,5-4,75% след срещата, няма да надвишава 5% и повтори, че Фед може да постигне забавяне на инфлацията, без да нанесе значителни щети на икономиката.