Златото и среброто остават подложени на сериозен натиск, като фючърсите на жълтия метал даже паднаха под 1700 долара за тройунция. Сред причините за това е увеличаването на лихвите по правителствените облигации, дължащо се на очакванията, че с възстановяването на икономическия растеж Федералният резерв ще се види принуден да свие паричната си политика.

Така златото поевтиня с 9% от началото на годината и със 17% от пиковата си стойност през август.

Някои фактори подкрепят версията за икономическия растеж. Сред тях са индивидуалните доходи в САЩ, които нараснаха с 10% през януари. Причината за това обаче не е действителното възстановяване, а гигантските стимули на правителството, изтъкна финансистът Питър Шиф. Ако те се извадят от уравнението, доходите всъщност се свиват.

"Броят на хората, които действително правят пари, се понижи", каза той в последния си подкаст. "Но хората, получаващи чекове от правителството, нарастват. Когато печатаме пари и просто ги разпращаме на хора, които не работят, не постигаме силна икономика. Такава се изгражда когато хората, назначени в производителните сектори, произвеждат неща или доставят услуги. Но ние не правим това и не постигаме икономически растеж."

В резултат на печатането на долари, макар номиналните лихвени проценти да се покачват, реалните лихви спадат, смята Шиф, благодарение на което краткосрочните реални лихви остават на нулата. Според него лихвата, от която златото зависи най-много - лихвата по федералните средства, която определя цената на междубанковото финансиране с връщане на средствата след 24 часа, е на 0,25% и няма да се покачва, както изтъкна и председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл пред Конгреса.

Друго очакване на Пауъл е инфлацията да достигне 2% след три години, а скорошно проучване сред потребителите, проведено от Университета на Мичиган, откри, че те очакват тя да достигне 3,3% през тази година.

"Потребителите грешат", каза Шиф. "Инфлацията вероятно ще е много над 3,3%, но поне те са по-близко до истината от Федералния резерв. Не знам как хората са стигнали до идеята, че инфлацията е нещо негативно за златото - то е действителния спасителен пояс, ако разбирате каква е реалната заплаха, която е инфлацията. Инфлацията в крайна сметка ще спечели, а всеки, който притежава долари, ще изгуби. И всеки, който залага срещу златото, също ще изгуби."

Според него покачването на лихвените проценти ще срине фондовия пазар, тъй като това е особено проблематично за растящите акции, като в отговор на това Федералният резерв ще въведе нови програми за количествени улеснения, респективно ще печата още повече долари.

"Когато това се случи, ще има масово бягство от долара и изкупуване на злато и точно затова хората трябва да купуват по време на спадовете на златото днес", смята той.