През май на април размерът на ливъриджнатите кредити, по които компаниите в САЩ са фалирали, е 12,6 млрд. долара, което е най-високата сума за месец от 2014 г. насам, сочат данни на Fitch, предаде Zero Hedge. В рамките на изминалите 12 месеца общият им размер вече става 33,3 млрд. долара.

Към края на април размерът на фалитите нараства с 1 процентен пункт спрямо края на миналата година, достигайки 2,8%. Прогнозата на рейтинговата агенция за цялата година обаче е изключително мрачна.

"Fitch прогнозира, че ливъриджнатите кредити в САЩ, които ще фалират тази година, е 80 млрд. долара, като по този начин ще надхвърли размера им от 2009 г., когато те достигнаха 78 млрд. долара", посочват от Zero Hedge.

Нараства делът на хората, засегнати дългосрочно от кризата

Нараства делът на хората, засегнати дългосрочно от кризата

Райна Миткова, управител на EOS Group, пред money.bg

Макар прогнозата да е шистовият сектор да е сред водещите в това отношение, до момента физическите магазини фалират най-много по кредитите си през последните месеци. Това не е изненадващо, след като те регулаторно бяха принудени да затворят врати, а сега оцелелите от тях ще могат да започнат дейност, но спазвайки определени изисквания, част от които ще включват понижен брой клиенти в тях във всеки момент.

Сред големите търговци, които вече обявиха фалит по глава 11 са Neiman Marcus Group, J.Crew и J.C. Penney. Други посочват, че в момента нямат достъп до външно финансиране, което би им помогнало да преживеят подпомогнатата от действията на правителството криза.

Morgan Stanley: Корпоративният дълг е нараснал с 63% за четири месеца

Morgan Stanley: Корпоративният дълг е нараснал с 63% за четири месеца

Данните на банката показват, че той расте точно преди рецесия

"Това, което ще дойде, ще е още по-тежко, както посочи Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд в света - Blackrock, управляващ активи в размер на 7,5 трлн. долара, който след телефонен разговор каза, че по думите на банкерите се "очаква лавина от фалити да залее американската икономика", посочват от Zero Hedge.