Корпоративните кредити в периода януари - средата на април са нараснали с 63% на годишна основа, сочат данните на Morgan Stanley, предаде Zero Hedge. Според изданието сред водещите причини за покачването е закупуването на ценни книги с инвестиционен рейтинг от Федералния резерв на САЩ.

Данните на търговската банка показват, че общият размер на корпоративните кредити е достигнал 693 млрд. долара, а само от март досега покачването възлиза на 435 млрд. долара. През миналия месец ръстът на отпуснатите заеми са на стойност 264 млрд. долара, което е исторически рекорд, при това със значителна стойност - последният рекорд беше 170 млрд. долара.

"Емитирането на дълг само през първата половина на април вкарва месеца в топ пет кредитните месеци в историята", пишат от Zero Hedge. "Четири от десетте най-натоварени кредитни седмици се случиха след 30 март, като най-натоварената в историята е именно в този период - тази, която приключи на 30 март, когато бяха отпуснати кредити на стойност 118 млрд. долара."

Над половината от кредитите през това време са отпуснати на компании с висок рейтинг. Данните показват, че най много е нараснал кредитът към компании, произвеждащи потребителски стоки, които не са от първа необходимост.

Предупреждение: Натрупването на държавен дълг може да предизвика втора, още по-тежка рецесия

Предупреждение: Натрупването на държавен дълг може да предизвика втора, още по-тежка рецесия

Засега подобно развитие е далеч от сигурно, но не е и невероятно

Според Zero Hedge компаниите с инвестиционен кредитен рейтинг са търсили финансиране където могат, включително и под формата на револвиращи кредити. "До 20 април компаниите са изтеглили 134 млрд. долара под формата на револвиращи кредити, като съвкупната стойност на емитираните облигации и револвиращите заеми възлиза на общо 568 млрд. долара от началото на март."

Историческите данни на Morgan Stanley показват, че точно преди рецесия нараства емитирането на кредит от компаниите с кредитен рейтинг. "Поглеждайки към периода преди рецесията от началото на миналото десетилетие, тримесечието, в което беше пикът на кредитите, беше постигнато по същото време, в което започна и самата криза."