България не е заплашена пряко по отношение на еврофондовете. България има достъп до тези 13 млрд. евро за седем години по оперативните програми, от които близо 5 млрд. за агрофондове и от нас зависи как ще осъществим проектите. 

Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски в предаването "Седмицата" на Дарик радио. По всяка програма очакваме коментарите на Брюксел и аз се надявам една част от оперативните програми да бъдат одобрени преди летните ваканции, а други - септември-октомври, което ще отвори достъпа до тези фондове.

Очаквам по някои от тези програми Брюксел да има забележки и ние да ги доработим, което е нормално, каза министърът. Ние сме предвидили съфинансиране по програмите между 15 и 20 на сто. Това означава между 2 и 3 млрд. евро за тези седем години, допълни той.

На последния Съвет на финансовите министри на Европейския съюз (ЕКОФИН) беше разгледана българската конвергентна програма - плановете за макроикономическата политика за три години. Предстои ЕКОФИН да одобри българската програма, заяви министърът.

Програмата за реформи и Националната референтна рамка, както и оперативните програми бяха изпратени в Брюксел. Няма механизъм да не ни одобрят документи, могат да ни поправят оперативната програма, да ни посъветват, да ни я върнат да я поправим, но не и да не я одобрят, смята Орешарски.

Европейският валутен механизъм е вид тестов период за критериите от Маастрихт, през който всяка страна доказва, че ги покрива устойчиво. Две години е минималният престой в този механизъм. Той може да бъде и по-дълъг в зависимост от покритието на критериите.

За нас ще бъде доста негативно, ако не сме покрили критериите и влезем Еврозоната. Това ще крие доста по-големи рискове за българската икономика, отколкото за Еврозоната, каза министърът.

Минимум след три години може да стане замяната на лева с еврото, максимални срокове да не поставяме, но важното е да покрием тези критерии. Към настоящия момент България покрива четири от петте критерия от Маастрихт и единственият критерий, който не покриваме е инфлационният.

По маастрихтските критерии тя трябва да е малко под 3 %, каза министърът на финансите.

Данъчните приходи са съобразно очакванията ни, общите данъчни приходи за тримесечието ще бъдат преизпълнени с около 15 % спрямо първото тримесечие на миналата година.

В структурно отношение има проблеми с ДДС. Ние приехме нов закон, който е доста по-либерален от стария. Основният фактор, който го отличава, е изпускането на около месец и половина от предходния режим. В следващите месеци приходите от този данък може да се възстановят до обичайните или близки до обичайните, каза министърът.

Рискове за източване винаги има, но изразявам увереност, че ще се справим и нямам сериозни притеснения, заяви още Орешарски.

В бюджета има толкова пари, колкото е одобрил парламентът. Гласувано е - 10% увеличение на заплатите и 8,5 % актуализация на пенсиите.

Ако има политическо решение за увеличение на пенсиите, ще намерим източник. Резервът не може да бъде източник на разходи, освен ако разходите са толкова големи, че бюджетът е на дефицит, допълни министърът на финансите.