Инвеститорите са нетърпеливи да видят дали технически сигнал, който помогна на трейдърите да реализират печалби от миналогодишния пазарен провал, ще продължи да работи през 2023 г.

Пазарите се понижиха през 2022 г. и много технически ориентирани трейдъри се насочиха към стратегия, която изглежда работеше: продажба или скъсяване на американските акции, след като S&P 500 достигне своята 200-дневна пълзяща средна стойност.

В този случай пълзящата средна, която е измерител на дългосрочната посока на пазара, слежеше като надежден индикатор, че последното мигновено рали - често водено от признаци на охлаждане на инфлацията или мимолетни надежди за по-малко агресивен Федерален резерв - е било изчерпано.

Тъй като 200-дневната пълзяща средна намалява през по-голямата част от миналата година, този модел се появява почти половин дузина пъти, според данни на FactSet и пазарни стратези, включително главния технически стратег на BTIG Джонатан Крински.

Въпреки това, точният брой може да варира в зависимост от критериите, които човек използва. Понякога, през изминалата година, S&P 500 се задържаше над средното си ниво за седмица или повече, преди да се понижи, както стана през март. Понякога той просто докосваше 200-дневната пълзяща средна при търговия в рамките на деня, какъвто беше случаят през август.

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Вълна от проблеми заля индустрията

В много случаи скъсяването на акции при 200-дневната пълзяща средна величина предложи надежден източник на печалби през една от най-ужасните години за пазарите в последно време.

Защо стратегията проработи толкова добре?

Тъй като наклонът на 200-дневната средна стойност представлява доминиращата насочена тенденция за американските акции, когато акциите преминат нивото, това сигнализира, че се отклоняват от основната низходяща тенденция, според Крински в интервю за MarketWatch по телефона.

Разбира се, това поведение не е съвсем ново: по време на продължилия десетилетие бичи пазар, който започна през 2009 г., 200-дневната пълзяща средна служеше като надежден индикатор за това кога инвеститорите трябва да започнат да купуват след кратко отдръпване, каза Крински.

Сега този индикатор просто се обърна, тъй като търговската среда се измести от бичи към мечи пазар. Крински и други анализатори казаха, че очакват технически сигнали като тези да останат полезни за търговците.

Акциите често се възстановяваха след кратки разпродажби по време на продължилия десетилетие възход, последвал финансовата криза, подпомогнат от ниските лихвени проценти и достатъчната ликвидност, стимулирана от програмата за изкупуване на облигации на Фед.

Моделът в крайна сметка породи стратегия за търговия, известна просто като "купуване на спад". Сега трейдърите се борят с противоположния феномен, който някои нарекоха "продажба на ралито на пазара". Докога ще продължи да действа този сигнал, предстои да видим.

Но стратези като Крински и Том Есей, президент на Sevens Report Research, който също говори с MarketWatch за тенденциите на пазара, очакват това да продължи, докато фундаменталните перспективи за икономиката на САЩ се променят.

Какво точно трябва да се промени, за да се спасят пазарите от техния застой?

Според Есей, това ще изисква Фед да сигнализира, че е приключил с повишаването на лихвените проценти. Появата на надеждни признаци, че икономиката на САЩ се е отървала от "мекото приземяване", към което централната банка се стреми, също може да свърши работа.

"Продължителен пробив над 200-дневната пълзяща средна би означавало, че инвеститорите стават фундаментално по-оптимистични за пазара", каза Том Есей, основател на Sevens Report.

"Това би изисквало реален напредък към фактическото спиране от Фед на кампанията за повишаване на лихвените проценти. Или напредък към икономиката, всъщност постигане на меко приземяване. Или напредък по пътя на понижение на инфлацията към ниво, което е разумно по-приемливо за Фед", каза той.

Неизбежна промяна на който и да е от тези фронтове изглежда малко вероятна, според Мат Тътъл, главен изпълнителен директор на Tuttle Capital Management, цитиран от MarketWatch.

Също така, високопоставени служители на Фед посочиха, че не очакват да започнат да намаляват лихвените проценти до началото на 2024 г. в пакет от прогнози, публикувани на последното заседание на Фед през декември.

Протоколът от тази среща, публикуван миналата седмица, подкрепи това мнение. Основна причина, поради която "продажбата на ралитата" работи толкова добре миналата година, беше, че инвеститорите многократно се опитваха да предположат промяна в политиката на Фед, като наддаваха за акции, но надеждите им бяха многократно попарени, често от председателя на Фед Джеръм Пауъл.

"Сигналът" на Фед за нивото на основните лихви през тази година

"Сигналът" на Фед за нивото на основните лихви през тази година

Какво показва протоколът от последното заседание на Фед

Тътъл очаква това напрежение между пожелателните мисли на инвеститорите и настояването на Фед да победи най-сериозната инфлация, наблюдавана в САЩ от десетилетия, да продължи в обозримо бъдеще. "Не се борете с Фед - хората не казват това само за да го кажат.

Това е страхотен инвестиционен съвет", каза Татъл. "Проблемът, с който ще се сблъскате през 2023 г., е тази постоянна битка с Фед, който казва: "Хей, ние правим това", а пазарът казва: "Ние не ви вярваме"."

Един по-надежден индикатор за това, кога възхода на акциите ще стане траен?

Когато ключова част от пазара на облигации в САЩ започне да пренебрегва новите увеличения на лихвените проценти на Федералния резерв или остри разговори за инфлацията, вероятно е време да купувате акции, според Джеймс Полсън, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group.

За да обоснове призива си, Полсен разгледа връзката между доходността на 10-годишните държавни облигации и индекса S&P 500, в няколко минали цикъла на затягане на Фед.

Той откри пет периода, от средата на 80-те години на миналия век, когато референтната 10-годишна доходност достигна своя връх, сигнализирайки, че инвеститорите в облигации са "премигнали", преди Фед да спре да повишава своя лихвен процент.

През 1984 г., след като 10-годишната доходност достигна близо 14% през юни (вижте диаграмата), след това отне само още няколко седмици, за да се достигне дъното на индекса S&P 500. След това S&P 500 се повиши през август, дори преди централната банка да приключи цикъла си на затягане с лихвата на федералните фондове близо до 11,5%.

Инвеститорите в облигации "премигнаха" през 1984 г., месеци преди Фед да спре да повишава лихвените проценти и акциите да скочат нагоре.

Подобен модел се появи в циклите на затягане от 1988-1990 г., 1994-1995 г. и 2018-2019 г., с пикова 10-годишна доходност, сигнализираща за евентуалния край на Фед на повишаването на лихвените проценти.

"Всички искат да знаят кога Федералният резерв ще спре да повишава лихвения процент", пише Полсен в клиентска бележка в началото на тази година. "Въпреки това, както показват тези исторически примери, може би по-подходящият въпрос за инвеститорите в акции е: Кога ще мигне доходността на 10-годишните държавни облигации?"

Референтната 10-годишна доходност има значение за финансовите пазари, защото информира цените за всичко - от ипотеки до корпоративен дълг. По-високите разходи за заеми могат да натиснат спирачките на икономическата активност, дори да провокират рецесия.

Въпреки 10-годишния скок през 2022 г. (вижте по-долу), той продължава да се покачва през всяка от последните 11 седмици, достигайки 4% наскоро, или най-високото си ниво от 2008 г. насам, според пазарните данни на Dow Jones.

10-годишният лихвен процент на държавните облигации все още не е "мигнал", смятата експертите от LEUTHOLD GROUP.

"Фед може скоро да се опита да повиши лихвения процент дори до 5%", предупреди Полсен. "Най-важното за инвеститорите е, че фондовият пазар обикновено достига дъно не след като Фед спре да повишава лихвените проценти, а когато пазарът на облигации мигне."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи