По време на днешното си заседание Министерски съвет прие проект за изменение на Закона за Българската народна банка (БНБ), свързани с кандидатурата на страната за Европейския банков съюз и влизането в "чакалнята" на Еврозоната.

"Целта на измененията е да отразят изискванията за законодателството на Европейския съюз към регулаторната рамка на БНБ, като законопроектът е изготвен на основата на оценката и препоръките за България, съдържащи се в докладите за конвергенция, публикувани от Европейската комисия и Европейската централна банка", се посочва в официалното съобщение на кабинета.

От пресслужбата на МС допълват, че законодателните изменения са свързани с институционалната и функционалната независимост на БНБ, както и с персоналната независимост на членовете на Управителния съвет на централната банка.

През юли месец министерство на финансите подадоха необходимите документи за т.нар. "установяване на тясно сътрудничество" с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК). Това е първата крачка от влизането на страната в единния банков съюз, като се очаква.

България тръгва към банковия съюз: 3 банки ще бъдат наблюдавани от ЕЦБ

България тръгва към банковия съюз: 3 банки ще бъдат наблюдавани от ЕЦБ

Мониторингът ще продължи поне 3 години

След нея предстои ЕЦБ да изготви оценка на база на подадената кандидатура и при положителна такава България ще може да се присъедини към механизма ERM II, предхождащ влизането в еврозоната.

Правилата на банковия съюз предвиждат единната банка да упражнява надзор върху трите най-големи финансови институции в страната, като може да избере и други, които да минат под надзора й.

Според изискванията най-вероятно първите три в списъка ще бъдат "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК" и ОББ. Преди време обаче излезе по непотвърдена информация, че ЕЦБ може да избере да наблюдава общо шест български банки. В списъка може да бъдат още "Първа инвестиционна банка" и "Юробанк".

ЕЦБ е избрала да провери 6 банки в България

ЕЦБ е избрала да провери 6 банки в България

Одитори от Брюксел трябва да дойдат в началото на ноември