Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проверява шест от най-големите банки в България като част от процедурата за присъединяването на страната към Единния банков съюз на Европейския съюз (ЕС). Това съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници.

От информацията става ясно още, че одитори от Единния механизъм за преструктуриране ще пристигнат в страната на 10 ноември.

Според правилата на съюза единната банка упражнява надзор над първите три финансови институции по големина в отделните държави. Това са популярните още като системни банки. Този контрол се извършва чрез Единния надзорен механизъм.

ЕЦБ обаче има право да избере и други по-малки финансови институции, които да минат под надзора й.

В случая с България сигурно е, че първите три в списъка "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК" и "Обединена българска банка" ще бъдат проверявани.

Към 31 август в групата на най-големите финансови институции по размер на активите у нас, според статистиката на БНБ, влизат още "Първа инвестиционна банка" и собственика на "Пощенска банка"- "Юробанк България". Вероятно е те също да бъдат включени в проверката на ЕЦБ.

България тръгва към банковия съюз: 3 банки ще бъдат наблюдавани от ЕЦБ

България тръгва към банковия съюз: 3 банки ще бъдат наблюдавани от ЕЦБ

Мониторингът ще продължи поне 3 години

В края на юли месец Министерски съвет (МС) даде начало на процедурата по присъединяването на България към банковия съюз, който предхожда членството във валутния такъв.

Тогава бяха подадени необходимите документи в ЕЦБ и Европейската комисия под формата на искане за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Това предхожда кандидатурата за единния надзорен механизъм.

Според очакванията ЕЦБ трябва да бъде готова със своята оценка приблизително година след официалното подаване на кандидатурата. При положителна такава се отваря вратата за влизането на страната ни в механизма ERM II, по-известен като "чакалнята" на Еврозоната. Той ще отнеме още поне две години.