Европейската банкова система се нуждае от допълнителна консолидация, а с времето тя е все по-неизбежна. Това смята ръководителят на най-голямата финансова институция на Стария континент - UBS.

"Често инвеститорите, политиците и други експерти от бранша посочват фрагментирания пазар като една от най-големите пречки за рентабилността на европейските банки", обяснява Серджо Ермоти пред CNBC.

"Със сигурност консолидацията трябва да се случи, конкретно в Европа, където има "раздробяване" на пазара и този модел не е устойчив", смята той. По неговите думи развитието на технологиите ще направи сектора "по-ефективен и ефикасен".

Банките на Стария континент не успяват да спечелят напълно доверието на инвеститорите от годините на финансовата криза насам. Само от началото на 2018 година общият европейски банков индекс е с около 20% надолу.

Според Серджо Ермоти е трудно да се прогнозира поведението на инвеститорите в бъдеще.

"Съвсем ясно е, че инвеститорите не са особено склонни да се насочат към нашия сектор. Трябва да приемем, че това е един доста труден момент", смята главният изпълнителен директор на UBS.