Дефицитът на Съединените американски щати расте и ще продължава да го прави на фона на опитите на властите да прокарат втори пакет стимули за икономиката, пише CNBC. Вашингтон ще трябва да финансира помощите чрез емитирането на още дълг - но това повдига въпросът кой ще го купи. Този въпрос пък идва на фона на промяна в геополитическия пейзаж: Китай, някога най-големият купувач на американски дълг, се отдръпва.

"Макар че американската икономика постепенно се възстановява, разходите за справяне с пандемията растат", пише Кристиян Мий, изследовател и анализатор в Schroders. Той посочва, че бюджетният дефицит на САЩ достига $3 трлн. за последните 12 месеца към края на август.

Ако Конгресът одобри още един пакет стимули на стойност трилиони долари, заедно с по-ниските данъчни приходи, дефицитът ще достигне 20% от БВП на страната.

Китай не иска да купува

Китай притежаваше най-много американски дълг, но заради напрежението между Пекин и Вашингтон започна да продава и вече е на втора позиция след Япония. Според данни на американското правителство Поднебесната империя притежава щатски облигации на стойност $1,06 трлн. към август т.г. Към края на 2015 г. страната притежаваше $1,24 трлн.

"Макар че частните чуждестранни инвеститори продължават да купуват облигации, това не е достатъчно, за да компенсира анемичното търсене от официалните институции", според Мий.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха на търговския фронт, а тази година двете страни започнаха да сипят обвинения една към друга заради пандемията. Избухна и технологична война.

Като резултат анализатори прогнозират, че Китай ще иска да намали още повече зависимостта си от долара, като диверсифицира чуждестранните си резерви в други валути. Според Алан Ръскин, стратег в Deutsche Bank, Китай вероятно няма да се втурне да продава американски дълг, но няма и да купува повече, като вместо това ще трупа новите резерви в други активи. Между април и юли т.г. Китай утрои покупките на японски облигации.

Китай утрои размера на японския дълг, който притежава

Китай утрои размера на японския дълг, който притежава

Страната е придобила 3,6 пъти повече облигации спрямо миналата година

Кой ще купува американския дълг?

Най-вероятните купувачи ще бъдат някои държави в Азия с "големи" чуждестранни резерви, които "са познати с това, че се намесват на пазарите", според Мий. Той изброява такива като Тайван и Сингапур.

Самите САЩ имат и привилегията да издават световната резервна валута. "Иронично, по-слаб долар може да накара централните банки на развиващите се пазари да увеличат притежавания американски дълг. Те често се намесват на пазара, като купуват долари, за да предотвратят твърде голямо поскъпване на собствената си валута", казва той.

Много от развиващите се пазари са износно-ориентирани икономики. Ако валутата им поскъпне твърде много, техният износ няма да бъде конкурентоспособен на международните пазари. Купувайки щатски долари, за да подсилят търсенето, те подкрепят и зелената валута.