Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен. Бихме се сблъскали с проблеми с латентността, огромни натрупвания на непотвърдени транзакции, неимоверно високи такси за газ и необуздани кражби, пише сайтът Bitcoinist.

Според коментара, рязкото нарастване на хакерските инциденти, дължащо се на недоразвитите протоколи и мостове за сигурност, до голяма степен би останало ненаказано, тъй като регулаторните рамки се борят да бъдат в крак с времето. Тези сътресения биха могли да накърнят репутацията на блокчейн технологията, като накарат потребителите да напуснат пространството толкова бързо, колкото са влезли в него.

Снимка 310258

Източник: iStock

Този сценарий напомня на случилото се през 2017 г., когато цената на Биткойн скочи двадесет пъти, а броят на потребителите на блокчейн се удвои в рамките на една година, предизвиквайки значителни смущения в по-малък мащаб.

31 милиона европейци инвестират в крипто - страните от Източна Европа оглавяват класацията

31 милиона европейци инвестират в крипто - страните от Източна Европа оглавяват класацията

Украйна се оказва лидер

Обикновено новите технологии преминават през продължителен период на развитие, преди да постигнат широко разпространение. Веднъж обаче, когато се достигне критична точка, промяната може да настъпи бързо. Например технологията за безконтактни плащания, въведена в началото на 2000 г., първоначално преживя стабилно, но скромно приемане.

Ковид пандемията обаче драстично ускори нейното глобално приемане. Загрижеността за здравето и необходимостта от социално дистанциране доведоха до рязко увеличаване на безконтактните транзакции.

По данни на Mastercard, през първото тримесечие на 2020 г. безконтактните транзакции са се увеличили с 40% в световен мащаб. Днес над 75% от всички транзакции с карти в Европа са безконтактни. Тази бърза промяна илюстрира колко бързо може да се ускори приемането и подобна ситуация може да се случи с криптовалутите във всеки един момент.

Различни фактори, като ограничителен контрол върху капитала, хиперинфлация, търговски ограничения и политическа нестабилност, могат потенциално да предизвикат масово приемане. Глобални конфликти, друга пандемия или екологични катастрофи също биха могли да действат като катализатори.

Истината е, че докато гледаме напред, макар и да няма непосредствена криза, бъдещето на криптоиндустрията остава несигурно.

Новият крипто проект, който източи парите на инвеститорите си

Новият крипто проект, който източи парите на инвеститорите си

Замесена е една меме криптовалута, която привлече голямо внимание