По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар умерено се понижава спрямо основните си конкуренти - еврото, паунда и йената след значително повишение предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,17%. Индикаторът се повиши с 0,35% в четвъртък и завършва на положителна територия за трета поредна седмица.

Доларът беше подкрепен тази седмица от очакванията, че Фед няма да намали лихвите до края на годината, за да се пребори с високата инфлация, както и от добрата статистика за икономиката на САЩ.

В четвъртък Министерството на търговията на САЩ подобри оценката си за икономическия растеж на страната през първото тримесечие до 1,3% в годишно изражение от предварително обявените 1,1%, въпреки че като цяло анализаторите не очакваха ревизия на данните.

Освен това предния ден президентът на САЩ Джо Байдън и лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти бяха оптимисти за напредъка на преговорите за повишаване на тавана на държавния дълг. Представителят на Оклахома Кевин Херн дори изрази надежда, че сделката ще бъде постигната до петък вечерта.

Към 11 часа българско време еврото се търгува на борсовия пазар за 1,0737 долара спрямо 1,0725 долара при затварянето на предишната сесия, като общата валута се засилва с около 0,17%.

Курсът на британската лира стерлинг се покачва с 0,25% - до ниво на размяна от $1,2351 за един паунд в сравнение с $1,2321 за паунд ден преди това.

Спрямо японската национална валута американската с 0,37% - до 139,53 йени за един долар срещу 140,06 йени за долар при затваряне на пазара в четвъртък.