Безпроблемен и спокоен процес на излизане на Великобритания от Европейски я съюз може да доведе до по-високи лихвени равнища в страната. Това заяви управителят на Bank of England - централната банка на страната, Марк Карни при днешното му изслушване в парламента.

По неговите думи, когато яснотата по сроковете и условията на Brexit, бъде постигната, това би и било добра причина за повишаване на основните лихвени ставки в Обединеното кралство.

"Има и други сценарии, които са по-малко оптимистични или по-позитивни, като те могат да доведат до друго развитие на паричнокредитната политика, до по-мек  или по-твърд път на нейната промяна", отбеляза Карни.

Членовете на британския парламент зададоха много въпроси за решението на Bank of England да преразгледа подхода си към фундаменталните показатели, които влияят върху лихвените ставки и могат да доведат до по-дългото им задържане на рекордно ниски равнища.

В началото на февруари централната банка обяви, че безработицата във Великобритания трябва да спадне до 4,5%, преди тя да започне да усилва инфлацията. По-рано Bank of England разглеждаше това условия на по-високо равнище - 5%.

В настоящия момент британската безработица е 4,8%, припомня finmarket.ru.