Въпреки волатилността на фиатните пари, през април спот търговията със злато се е сринала, показват данни на London Bullion Market Association. Тя е възлизала на 743,5 млн. тройунции, което е почти 50% по-ниска стойност от март месец, когато изтъргуваният спот обем е 1,33 млрд. тона.

Тези количества важат само за Лондон и Цюрих, а не глобално. Сред причините за това са спирането на работата на много от мините заради пандемията от коронавирус и логистичните затруднения в отрасъла. Това доведе до недостиг на физическо злато, а много фючърсни контракти падежираха през април. На практика така се получи обратна ситуация спрямо петрола, където производителите сключваха сделки дори и на отрицателни стойности, пазарът беше залят от суровината, а складовете - почти пълни.

HSBC, който е един от най-големите играчи на пазара, посочи наскоро именно, че затварянето на производителите и рафинериите е допринесло за необичайните дефицити, които се наблюдаваха през миналия месец. От тогава досега някои от тях започнаха да възобновяват производството.

Как точно цената на петрола се срина под $0 за барел

Как точно цената на петрола се срина под $0 за барел

За пръв път в историята производителите бяха склонни да плащат на купувачите си

Включително и заради тези дефицити, фючърсите на златото с доставка през юни достигнаха 1725,80 долара за тройунция, а спот цената се повиши с 2% до 1718,18 долара.