Продължилата десетилетие икономическа експанзия награди Съединените американски щати с огромно ново богатство, движено от растящия капиталов пазар и увеличаващите се цени на имотите, разказва The Wall Street Journal.

Но това щастие подмина множество американци. По-бедните 50 процента от американските домакинства, класирани по общо богатство, едвам успяха да възстановят загубеното през рецесията от 2007 - 2009 г. и все още имат 32 процента по-малко, ако изчистим инфлацията, отколкото през 2003 г., показват данни на Федералния резерв. Най-богатите 1 процент от домакинствата имат почти два пъти повече, отколкото през 2003 г.

Данните ни насочват към проблематичната страна на най-дългата икономическа експанзия в САЩ. Ако дойде още една рецесия, тя ще бъде опустошителна за хората, които тъкмо са се възстановили от предходната.

Богаството е изчислено като стойността на активи като жилища, спестени средства и акции, минус дълга. Във всички страни по света разпределението на богатството е неравно, но в САЩ неравенството расте по-бързо, отколкото това при доходите през последното десетилетие. Така разликата между бедни и богати е най-голямата след Втората световна война.

Над 85 процента от активите на най-богатия 1 процента са във финансови активи като акции, облигации и дялове в частни компании. За сравнение, над половината от активите на по-бедните 50 процента от домакинствата са жилища, като например семейния дом. Икономическите и регулаторни тенденции от последното десетилетие направи закупуването на дом още по-трудно за по-бедните.

Днес, по-бедната половина от американците нямат толкова дълг, колкото преди рецесията. А и от 2012 г. насам възстановяването на цените на имотите увеличи и общото им богатство. Но цените на жилищата, като изчистим инфлацията, все още не са достигнали пика от 2006 г., според индекса S&P CoreLogic Case-Shiller.

Междувременно, след десетилетие ръст на цените на акциите, богатството на най-заможните 1% се увеличи със 72% от рецесията насам.

В същото време тези, които са загубили дома си по време на рецесията, или никога не са имали такъв, придобиването на жилище става все по-трудно. Отчасти, регулациите, които трябва да предотвратят още една подобна криза, направиха условията за отпускане на ипотечен кредит по-трудни. Според Сюзан Уочър, икономист в University of Pennsylvania, ако регулациите не бяха променени, 5,2 пр. п. повече американци щяха да притежават дом.

Тихата криза на американската средна класа

Тихата криза на американската средна класа

Разходите растат, а доходите не. Американците теглят все повече кредити, за да запазят начина си на живот