На световния пазар на благородни метали продължава да се наблюдава огромно търсене на физическо сребро. В четвъртък Royal Mint във Великобритания отчете 540% увеличение на продажбите на кюлчета сребро през април в сравнение с миналата година.

Кралският монетен двор заяви също, че сребърната му монета Britannia 2021 с една унция е увеличила продажбите си със 100% между март и април в сравнение с миналата година.

"Изпитахме голямо търсене през 2020 г., когато инвеститорите се стичаха към безопасните активи по време на разгара на пандемията, но това търсене продължава и през 2021 г., тъй като все повече хора осъзнават предимствата на благородните метали", каза Андрю Дики, директор на поделението за благородни метали Royal Mint. "Среброто е силно привлекателно, тъй като има присъща стойност като краен ресурс и има значително по-ниска цена от златото, което го прави достъпен за повече клиенти."

Физическото търсене на сребро нарасна през февруари тази година, след като група търговци, организирани чрез социалните медии, се опитаха и не успяха да предизвикат short squeeze на пазара. Оттогава обаче анализатори твърдят, че търсенето на сребро остава силно, като инвеститорите искат да се възползват от индустриалното търсене на благородни метали, тъй като световната икономика продължава да се възстановява от пандемията.

Други анализатори твърдят, че среброто остава привлекателен паричен метал и се предпазва от нарастващия инфлационен натиск.

"Много анализатори предричат ​​светло бъдеще на среброто през остатъка от 2021 г. Очаква се инфлационната парична и фискалната политика - традиционни двигатели на търсенето на благородни метали - да продължат да се наблюдават, тъй като икономиката все още ще се възстановява от пандемията", каза Дики. "Освен това използването на сребро в нововъзникващите зелени технологии също допринесе за положителното настроение към метала."

Силното инвестиционно търсене на сребро тласна цените до почти двумесечен връх миналата седмица до 28 долара за унция. Въпреки че среброто спадна от последните си върхове, благородният метал все още поддържа критична подкрепа. Юлските сребърни фючърси се търгуваха за последно на 27,05 долара за унция, което е спад с 0,5% през деня.

Royal Mint посочва, че има бърз растеж на пазара на благородни метали през последните години. Сега той е основният производител на кюлчета в Обединеното кралство.