Total SA се присъедини към групата, която предвижда скорошно повишаване на цената на петрола до $100 за барел. Но френският гигант въобще не е щастлив от тази перспектива, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Патрик Пуян вижда възможности за подкрепа на цената, например санкциите срещу Иран и намаляващото производство във Венецуела, които намаляват предлагането на пазара и могат да изпратят "черното злато" в територията на трицифрените суми за първи път от 2014 година насам, казва той в интервю за медията. "Но не съм сигурен, че това са добри новини" за световната икономика, посочва Пуян. "Дори и за петролната индустрия, защото знаете, че когато цените са твърде високи, тогава се отваря вратата за конкурентите", а и търсенето ще намалее.

UBS: Цена на петрола от $100 изтрива $100 милиарда от световния растеж

UBS: Цена на петрола от $100 изтрива $100 милиарда от световния растеж

А подобно рязко поскъпване е възможно, смятат икономистите

Въпреки че ралито на петрола стабилизира индустрията след срива от 2014 г., растат притесненията, че повишаващата се цена ще натежи над ръста на световната икономика. И може да се окаже особено опасна за развиващите се икономики, където отслабващите валути правят вноса в долари по-скъп.

Скъпият петрол може да вкара Турция в рецесия

Скъпият петрол може да вкара Турция в рецесия

В турски лири "черното злато" е най-скъпо в историята

Brent се покачи над $80 този месец за първи път от над четири години насам, след като Организацията на страните-износителки на петрол даде сигнал, че няма да предприеме бързи действия за успокояване на цената и повишаване на добива. Междувременно главният изпълнителен директор на BP Plc Боб Дъдли заяви, че този път санкциите срещу Иран ще ударят по-тежко пазара, отколкото го направиха преди.

Съединените американски щати пък отказаха да освободят част от натрупаните петролни резерви, за да успокоят цените при влизането на санкциите срещу Иран в сила през ноември.

До колко ще поскъпне бензинът у нас при цена от $100 за барел петрол?

До колко ще поскъпне бензинът у нас при цена от $100 за барел петрол?

Една напълно възможна картина