Цената на бензина и останалите горива по родните бензиностанции до голяма степен е обвързана с цената на международните пазари. По-точно - около 40% от цената на горивата на дребно се предопределя от петрола и неговото представяне на стоковите пазари.

А поскъпването на "черното злато" на международните пазари се усеща с пълна сила. Бензинът се повиши до най-високите си нива от три години насам, следствие на поскъпването на петрола.

Към днешна дата, средната цена на най-масовото гориво - бензин А95 е при ниво от 2.27 лева за литър (според данни на fuelo.net). За последно, бензинът се продаваше при подобна цена - от 2.26 лева за литър, през август на 2015-та година.

Трябва да се има предвид обаче, че тогава цената на петрола бе далеч по-ниска - при ниво от 57-60 долара за барел (тип брент), или с около 20% по-надолу от текущите му нива.

Няма как да не отбележим, че ситуацията в момента се влошава и от поскъпването на щатския долар (в който е изразена суровината) и най-вече от перспективите за евентуално по-нататъшно повишение на зелените пари спрямо еврото и съответно лева.

Кои са най-големите митове за спестяване на гориво?

Кои са най-големите митове за спестяване на гориво?

Те не работят - не се подлъгвайте

Към днешна дата еврото е с около 7% по-евтино в сравнение с преди три години.

Казано по друг начин, липсват сериозни буфери за поевтиняване на бензина... Дори напротив!

Евентуално по-нататъшно повишение в цената на петрола и по-нататъшно поскъпване на долара, спрямо еврото, могат да доведат до по-нататъшно поскъпване на бензина и останалите горива по родните бензиностанции.

До колко може да поскъпне петролът?

Американският президент Доналд Тръмп не иска скъп петрол, защото той води до повишение на бензина по щатските бензиностанции и негодувание сред американските потребители. Парадоксът е, че именно Тръмп може да инициира поскъпване на петрола до нови върхове заради наложените санкции върху Иран.

Според пазарни наблюдатели, ако санкциите на президентската администрация напълно заличат предлагането на петрол от Иран, цената на петрола е много вероятно да достигне до 100 долара за барел.

Проблемите са няколко. На първо място и основния такъв е, че няма кой да компенсира загубата на предлагане от ОПЕК. Страните от ОПЕК произвеждат на ръба на силите си и не разполагат с достатъчен свободен капацитет, за да заместят иранския петрол.

Къде в Европа е най-евтино да заредиш 50 литра бензин и къде най-скъпо?

Къде в Европа е най-евтино да заредиш 50 литра бензин и къде най-скъпо?

Цените на горивата в отделните страни варират в широки граници

Иран произвежда около 3 милиона барела на ден, а според експерти санкциите на САЩ ще намалят това производство с между 1 и 1.5 милиона барела.

В допълнение, търсенето на петрол в момента е доста силно, а забавянето, следствие на потенциално забавяне на ръста на световната икономика, като резултат от търговската война между САЩ и Китай, ще се случи с известно закъснение.

Казано по друг начин, налице е реална опасност от недостиг на предлагане през зимния сезон, когато традиционно търсенето на петрол и петролни продукти е доста силно.

Пред петрола има и още един проблем, за който се говори относително малко. Става въпрос за ограничените геоложки проучвания.

Заради излишъка на петролните пазари през последните години и "хроничното недофинансиране" на петролната индустрия, добивните компании намалиха разходите за геоложки проучвания, които са паднали до най-ниското си ниво за последните четири години.

В резултат на това обемът на доказаните залежи от най-големите петролни компании, с изключение на американската Exxon и британската British Petroleum, са намалели с 30% в сравнение с 2000 г., което създава условия за по-рязко покачване на цените.

Бензинът стигна 2.30 лева. А сега накъде?

Бензинът стигна 2.30 лева. А сега накъде?

Да чакаме ли ново поскъпване на горивата

"Инвеститорите, които постоянно искат от мениджъри на петролни компании да намаляват инвестициите и да увеличават дивиденти може да съжаляват за ограниченото финансиране на петролната индустрия. Всяко намаляване на доставките на петрол на световния пазар винаги води до ръст на цените, а заради ограничените инвестиции в геоложки проучвания дисбалансът между предлагането и търсенето може да се задълбочи може и цените на петрола да се повишат повече, отколкото през 2008 г., когато котировките на барел петрол доближи 150 долара", предупреди един от авторите на анализ в компанията Sanford C.Bernstein & Co.

Дори и да не видим нива от 150 долара за барел скоро, все повече стават експертите, които прогнозират 90 долара за барел брент, при това съвсем скоро. Не липсват и по-смели прогнози, които говорят за цена на петрола от 100 долара за барел.

Какво ще означава петрол от 100 долара за цената на бензина?

Всички помним лятото на 2014-та година, когато петролът започна да поевтинява от нива от около 120 долара за барел, тип брент. Тогава литърът бензин А95 беше близо до рекордни нива от около 2.60 лева.

Трябва да се отбележи обаче, че тогава еврото се търгуваше спрямо долара при нива от 1.39 долара. Тоест в момента еврото е с 16.5% по-евтино от нивата си тогава.

Какво ще се случи, ако брентът достигне нива от 100 долара, а курса на евро-долар се запази при текущите си нива от 1.1600?

Rompetrol придобива 5 бензиностанции на SNG

Rompetrol придобива 5 бензиностанции на SNG

В кои населени места?

Повишение от 25% спрямо настоящите нива на брента от 80 долара би отвело петрола до 100 долара. Въз основа на факта, че петролната компонента е 40% и при предположение, че цялото поскъпване се прехвърли върху потребителите, предвид на вече споменатата липса на сериозен буфер, то нива на бензина от 2.50-2.60 са напълно реалистични.

Ситуацията може да се подобри или влоши от поскъпването на долара спрямо еврото. Повишение на еврото може да неутрализира част от ръста или пък да се използва от сектора, като буфер срещу по-нататъшно повишение в цената на петрола и обратното - поскъпване на долара може да доведе до наближаване до горната граница.

При всички положения обаче, запазването на цената на бензина при текущите си нива, едва ли ще е възможно, ако петролът продължи да поскъпва на международните пазари.