Европейските борси започват седмицата с доста вяла и в малки обеми търговия на фона на официалния неработен ден в САЩ (Ден на президента) и очакваната по-късно днес среща на Еврогрупата. На нея финансовите министри от еврозоната ще обсъдят бъдещето на спасителната програма за Гърция.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава предпазливо с 0,1%, след като през миналата седмица нарасна с 0,8% до най-високи нива от декември 2015 година.

Акциите на Deutsche Telekom нарастват с над 3% след информация, че японската SoftBank е готова да се откаже от контрола на компанията Sprint за сметка на притежаваната от немския телекомуникационна гигант американската фирма T-Mobil U.S. Това допринася за по-солидно повишение с 0,47% на германския индекс DAX.

На другия полюс са акциите на Unilever PLC, които падат с цели 7% след новината, че Kraft Heinz Co. е оттеглил офертата си от $ 143 млрд. за придобиване британско-холандския гигант за потребителски стоки.

В същото време книжата на Rolls-Royce Holdings PLC поскъпват с 4,58% благодарение на Goldman Sachs, чийто анализатори повишиха рейтинга на водещата компания за двигатели. Ръст от близо 5% отчитат и акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC благодарение на информации, че голямата британска банка може и да не продаде своето поделение Williams & Glyn.

В резултат на резките разнопосочни движения на тези компании, листвани на борсата в Лондон, британският фондов индекс FTSE100 се колебае около петъчното ниво на затваряне, след като през миналата седмица успя да нарасне с 0,6% към едномесечен връх.

Европейските инвеститори остават като цяло позитивно настроени на фона на по-високите цени на суровините и с оглед на оптимизма около обещаното от администрацията на новия президент на САЩ намаляване на данъците и разхлабване на финансова регулация.

В същото време обаче те изглеждат предпазливи преди предстоящата по-късно днес среща на Еврогрупата, на която да се обсъди патовата ситуация около гръцката спасителна програма, засилващата страховете за възможен "Grexit" и за евентуално изпадане на страната в неплатежоспособност към средата на годината.

Тревогите, свързани с предстоящите избори във Франция, също ограничават възходящото движение на европейските борси въпреки поредни проучвания, показващи, че крайно десният кандидат Марин Льо Пен изглежда няма шанс да спечели втория кръг на президентската надпревара.

Според проучване на компанията Opinionway, Марин Льо Пен би спечелила 27% от гласовете на французите на първия президентски тур, който ще се проведе на 23-ти април, докато за нейните конкуренти - бившият икономическия министър Емануел Макрон и бившият премиер Франсоа Фийон биха гласували по около 20 на сто от избирателите", информира bnr.bg.

Евентуалният втори тур в началото на май обаче се очаква да бъде спечелен от Макрон с 58% спрямо 42% за Льо Пен, или от Фийон с 56% спрямо 44% за лидера на "Националния фронт.