Цените на златото и среброто в четвъртък сутринта леко намаляват с укрепването на долара, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0.76% или с 13,9 долара до 1821,2 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за сребро сутринта на 4 февруари спадат с 1,79% до 26,4 долара за унция.

Котировките на златото и среброто реагират на динамиката на обменния курс на долара. Еврото се търгува спрямо американската валута на двумесечно дъно. По-скъпият долар влияе отрицателно върху стойността на благородните метали, като ги прави по-малко достъпни за инвеститорите, които притежават други валути.

В същото време анализаторите отбелязват, че динамиката в цената на среброто се е върнала към предишните си показатели. По-рано котировките за сребристия метал започнаха рязко да се покачват поради активността на частни инвеститори от онлайн платформата Reddit. Среброто се издигна до осемгодишен връх, след което падна.

"Вярваме, че така нареченото " кратко изстискване" (когато инвеститорите бяха принудени спешно да изкупуват стоките, които са поскъпнали, за да се ограничат загубите - бел. ред.) от групата на Reddit приключи. Пазарът на сребро също е свършил голям и твърде ликвиден. Тази атака беше неуспешна. ", - цитира агенция Bloomberg мнението на анализатора от Commerzbank Даниел Бриземан.