Цената на златото е стабилна и съвсем малко се понижава в понеделник сутринта според данните от търговската сесия. Инвеститорите оценяват перспективите за възстановяване на световната икономика на фона на новини за ваксини срещу коронавирусната пандемия.

Днес стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намаля с 0,55 долара, до 1 871,85 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто паднаха с 0,19% до 24,32 долара за унция.

В началото на новата седмица цената на златото леко спада заради вълната оптимизъм около новините за успешните опити с ваксини срещу коронавируса. И така, миналата седмица биотехнологичната компания Moderna обяви ефективността на своя кандидат на 94,5%. По-рано през ноември Pfizer обяви, че съвместната им ваксина с германската BioNTech е ефективна в 95% от случаите.

В същото време по-голям и траен спад в цените на благородните метали се ограничава от продължаващото нарастване на заразените с коронавирус. Редица държави отбелязват рекорден ръст, ситуацията остава особено тежка в Съединените щати. Според университета "Джон Хопкинс" броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в САЩ за по-малко от седмица се е увеличил с 1 милион и е надхвърлил 12 милиона, докато дневното увеличение остава над сто хиляди случая.

Също така, макар и не голяма подкрепа за цената на златото оказва и обезценяването на американската валута. Ако доларът се повиши, металът става по-скъп за притежателите на чуждестранна валута.