Цената на златото в четвъртък сутринта се стабилизира на нивото около 1890 долара за тройунция. Инвеститорите продължават да оценяват перспективите за паричната политика на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 2,0 долара, или с 0,11%, до 1892,70 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се тъгува на спот пазара по 1880,93 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Мартенските фючърси на среброто в същото време поскъпнаха с 0,12% до 22,448 долара за унция.

При липсата на силни двигатели за котировките на златото търговците продължават да оценяват по-нататъшните стъпки на Фед по отношение на лихвите. По-рано тази седмица ръководителят на регулатора Джером Пауъл отбеляза забавяне на инфлацията, но се изказа в полза на по-нататъшно увеличение на основния лихвен процент. Търговците възприеха предпазливия му тон като "гълъбов".

В резултат на това според CME Group 90,8% от анализаторите очакват през март отново увеличение на лихвите с 25 базисни пункта - до 4,75-5% годишно. Американският регулатор повиши лихвените проценти седем пъти миналата година на фона на рекордна инфлация, включително четири повишения от 75 базисни пункта и увеличение от 50 базисни пункта през декември. През февруари тази година ставката вече беше повишен с 25 базисни пункта.

Златото е чувствително към сигналите на Федералния резерв на САЩ, които се отразяват върху курса на долара. Ястребовите настроения традиционно подкрепят долара, което прави златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута и обратното.