Турската лира отслабна най-много спрямо долара сред останалите основни световни валути.

Лирата се понижи във вторник с 1.6 процента на фона на терористичната атака навръх Нова година, в която живота си загубиха 39 души в нощен клуб в Истанбул, а инфлацията се ускори повече от прогнозите през декември.

С това валутата удари ново рекордно дъно, пише Bloomberg.

Валутата се обезцени до 3.60 турски лири за долар, като за последните 12 месеца отчита 19 процента спад.

Освен заради фаталните събития икономическата обстановка в южната ни съседка е обтегната и от факта, че инфлацията през декември е ударила 8.53 на сто - ниво, което е над очакванията, като е и с 3.5 процентни пункта над целевото ниво на централната банка в страната, обясниха от турската статистическа агенция.

Влошаването на икономиката, негативният растеж през третото тримесечие от миналата година и спадът на потребителското доверие през декември се усложняват и от увеличаващи се рискове за сигурността в държавата.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Истанбул, а властите в страната все още са по следите на извършителя.

"Участниците на пазара търсят знак за това, че централната банка приема сериозно заплахата, свързана с инфлацията", коментира стратегът от Nomura Хенрик Гълбърг.

Експертът прогнозира, че валутата ще достигне ниво от 4.00, продължавайки да отслабва през първите 6 месеца на годината.