В петък на валутния пазар японската йена достигна 16 месечен пик спрямо долара. В същото време турската лира падна до рекорден минимум на фона на бягството на инвеститорите от риска заради опасенията за световната търговия.

Доларът днес сутринта се понижава с 0,4 процента до 104,80 йени сред като преди в хода на валутната търговия падна до нивото 104,635 - минимум от ноември 2016 година.

Съгласно данните на Ройтерс, турската лира загуби над 3 процента към йената днес и в началото на валутната търг вия се спусна на рекордно дъно по отношение на долара в нивото 4,0375, но след това възстанови част то загубите.

Увереният ръст на безопасната като актив йена е провокиран от опасенията на пазара за засилване на напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай и въобще в глобалната икономика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък подписа меморандум за търговски мерки по отношение на Пекин, който въвежда мита върху вноса на китайски стоки за 60 милиарда долара годишно. Китай заплаши с ответни мерки.

Сутринта общата валута се понижава спрямо японската с 0,2 процента до 129,25 йени за едно евро, като преди това в хода на търговията спадна и до ниво 128,96 - минимум с август 2017 година.