Турският президент Реджеп Ердоган оспори ролята на долата като световна резервна валута и предложи международните заеми да се сключват на базата на злато, вместо на долари.

"Направих предложение на срещата на Г-20. Попитах: Защо правим всички кредити в долари? Нека да използваме друга валута. Предлагам заемите да се правят на базата на златото", заяви Ердоган по време на откриването на икономически форум в Истанбул.

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

През следващата година в страната предстоят избори

Идеята на държавния глава е да се предотврати натискът на валутния курс върху икономиките. "С долара светът винаги е под натиск на валутния курс. Трябва да спасим държавите и народите от този натиск на обменния курс. Златото никога не е било средство за потисничество в историята", посочи той.

Забележките му идват, след като турската лира достигна рекордно ниско ниво от 4.1920 срещу долара през миналата седмица. Лирата бе втората най-лошо представяща се валута на развиващите се пазари през последния месец след руската рубла, с почти 7% загуба в стойността си.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

Въпреки рекордния икономически растеж през миналата година, инфлацията в страната непрекъснато се повишава, дълговете са големи, а централната банка не смее да защити валутата, като повиши лихвите, заради критиките на президента.

Кредитната агенция Moody's определи хроничната слабост на лирата като проблем за икономиката на Турция, която страда от висока степен на външна уязвимост и ниски валутни резерви. Турската парична единица е заплашена от нови продажби, ако властите не повишат основната лихва.

Турската лира падна до ново рекордно дъно

Турската лира падна до ново рекордно дъно

Ердоган критикува политиката на централната банка

По време на същия форум държавният глава нападна остро Международния валутен фонд, обвинявайки организацията, че се опитва да "манипулира" политическото ръководство на Турция.

"В душата на МВФ има (желание за финансово) опекунство. Повечето от бедните и нещастни държави по света стенат горчиво, защото не могат да бъдат освободени от този опекунски подход", заяви Ердоган. Той подчерта, че Турция вече няма дълг към МВФ.