Въпреки че инвеститорите и предприемачите гледат на Великобритания с едно наум заради несигурността около излизането ѝ от Европейския съюз (ЕС), Островът все още се оказва най-доброто място за работа в банковия сектор.

Независимо, че Обединеното кралство гласува през 2016 година за Брекзит страната все още е дом на най-много банкери, печелещи милиони всяка година що се отнася на заплатата и годишните бонуси, които получават. Това показват данни на Европейският банков орган, цитирани от платформата Statista.

Тяхното изследване показва, че 3567 банкери във Великобритания са получили над 1 милиона евро през 2017 година. Един от тях е мениджър средно ниво, който е получил 40,9 милиона евро за този период, като 38,3 милиона евро от тях са били под формата на бонус.

Погледнато от друга перспектива може да се каже, че тази сума е 1220 пъти средната заплата на служител на пълно работно време на Острова.

В никоя друга европейска членка не живеят толкова много банкери, които да печелят над 1 милион евро. В Германия, която е на второ място след Обединеното кралство, те са 390. Франция е на третата позиция с 233 такива високоплатени банкери.

И тук трябва да се има предвид, че Париж и Франкфурт са сред най-големите финансови центрове в Европа, но все още сериозно изостават в това отношение от Лондон.

От Statista посочват и още един интересен акцент - въпреки кризата между 2010 и 2017 година броят на европейските банкери, които печелят над 1 милион евро, е нараснал с над 40% до общо 4859 души. Това означава, че 73% от тях живеят именно на Острова.

Infographic: The UK Is Home To 73% Of Europe's Millionaire Bankers | Statista You will find more infographics at Statista