Във Венецуела е на път да стартира използването на криптовалутата cryptodollar, създадена от колумбийския стартъп Valiu, с която в страната ще се опитват да се борят с хиперинфлацията на боливара, предаде Cointelegraph. Дигиталният актив е обезпечен с биткойн, което трябва да го превърне в поне малко по-стабилен от държавната валута.

Графика: Инфлация във Венецуела

Statistic: Venezuela: Inflation rate from 1984 to 2024 (compared to the previous year) | Statista
Find more statistics at Statista

Източник: Statista

Cryprodollar вече е в алфа версия, а венецуелското правителство ще си партнира с компанията за доставка на храна Rappi, която има голяма потребителска база, което ще осигури бързо разпространение на криптовалутата, когато тя бъде официално лансирана. Очаква се това да стане до края на годината.

"След четири месеца с работни седмици от над 80 часа, 500 хил. реда код, изписан от четирима инженери, преминаване към изцяло дистанционна дейност заради коронавируса и издържане на тежкия регулаторен анализ съм горд, че cryptodollar на Value вече работи в алфа версия", туитна главният изпълнителен директор на компанията Симон Чаморо.

Венецуела обмисля да приватизира петролния си сектор

Страната с най-големите залежи в света обмисля да приватизира петролния си сектор

Вследствие на световния икономически спад

Използването на криптовалутата за разплащания ще се осъществява без начисляване на такси, посредством смартфон приложение. Ако потребителите не разполагат с биткойн, те просто могат да депозират валута в партньорите на Valiu, опериращи в страната. Прехвърлянето на един cryptodollar отнема по-малко от 30 секунди, според представената демонстрация.

През последните години много венецуелци отиваха в Колумбия, за да закупуват долари на черния пазар, който се разви, след като дейността на компании като Western Union и MoneyGram беше изключително тежко регулирана от социалистическото правителство.

До момента Valiu предлагаше плащания, обезпечени в боливари. Но заради хиперинфалцията стойността на получената сума по презумпция вече биваше обезценена. Същевременно заради икономическата конюнктура и пандемията от коронавирус доларите станаха още по-труднодостъпни.