Изправено пред икономическия срив и болезнените санкции, правителството на венецуелския президент Николас Мадуро предложи да приватизира мажоритарни дялове и по този начин да даде контрол над петролната си индустрия на големите международни корпорации. Този ход би сложил край на десетилетия държавен монопол върху сектора, пише Bloomberg.

Представители на правителството вече са провели разговори с руската PJSC Rosneft, испанската Repsol SA и италианската Eni SpA. С приватизирането контролираните от правителството нефтени залежи, които сега са част от държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), ще бъдат отдадени и секторът на страната ще бъде преструктуриран, обясняват източници на медията, запознати с въпроса.

Предложението, което може да съживи разпадащата се петролна индустрия на страната, е в начален стадий. Пред неговото осъществяване има и големи пречки. Първо, венецуелските закони трябва да бъдат променени. Наблюдават се и разногласия относно самото финансиране на операциите, предвид санкциите на Вашингтон, които забраняват на почти всички американски компании да правят бизнес с режима на Мадуро. Санкциите също така обезкуражиха дружествата извън САЩ да инвестират във Венецуела.

Резервите на Венецуела удариха 30-годишно дъно

Резервите на Венецуела удариха 30-годишно дъно

Местната валута се обезцени с нови 31,6 процента срещу долара

Държавната PDVSA едно време произвеждаше 3,5 милиона барела на ден, а сега броят им не надминава 700 000, което е рекордно ниска стойност, въпреки факта, че страната има най-големите известни засега залежи в света. В същото време резервите на твърдата валута на централната банка паднаха до най-ниското си ниво за три десетилетия, а държавните парични наличности са по-малко от 1 милиард долара.

Народно събрание

Евентуална промяна на политиката на САЩ за прекратяването на санкциите минава през лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо - той е подкрепен от Вашингтон и беше председател на Националното събрание, където се приемат законите на страната.

Гуайдо и опозицията подкрепят увеличаването на чуждестранното участие и инвестициите във Венецуела, но междувременно те не искат да правят нищо, което да помогне на режима на Мадуро да оцелее. Следователно подобни законодателни промени, които сега биха облагодетелствали Мадуро, остават настрана.

По-рано този месец подкрепяните от Мадуро войски задържаха Гуайдо извън законодателната власт, докато проправителствените депутати избраха нов ръководител - Луис Пара. След това обаче привържениците на Гуайдо гласуваха обратно неговото връщане, което поставя ръководната позиция в спор към момента.

Според източници ходът на Мадуро към установяването на контрол върху законодателния орган цели именно промяна на законите, което да направи възможно приватизирането на петролния сектор.

Засега петролните компании отказват коментар по темата.

Венецуела внезапно изиска плащания за транспорт на петрол в криптовалута

Венецуела внезапно изиска плащания за транспорт на петрол в криптовалута

И доставките спряха

Короната на Венецуела

Петролът отдавна е короната на Венецуела. Ресурсът е толкова ценен, че в конституцията са определени строги ограничения върху чуждестранната собственост и участието в неговото добиване.

Но кризата в страната, която е резултат на лошото управление през последните години, доведе до понижаване на цените на петрола, силна корупция и натиск от чужбина. Всичко това принуди Мадуро да "огъне" много от своите принципи наскоро.

Мадуро без много шум премахна контрола върху валутата и вноса на страната, което позволи растеж на ограничено доларизираната пазарна икономика. Като част от други усилия той също така проведе тайни разговори с притежатели на облигации за около 60 милиарда долара, някои от които американски. Президентът пожела свежа валута, като предложи в замяна тези компании да бъдат обединени с чуждестранна сондажна компания, на която ще бъдат предоставени правата върху нефтените находища като средство за тяхното възстановяване на дълга.

Венецуела отново увеличава добива на петрол

Венецуела отново увеличава добива на петрол

Цялата икономика на страната разчита на суровината, но пред държавната компания има проблеми