1. Криптовалутите, като че ли загубиха от своя блясък. Те все още се търгуват, разбира се, но общата им стойност е спаднала от около $3 трилиона до малко над $1 трилион, или от приблизително паричното предлагане на Обединеното кралство до това на Канада.

Екшънът на меме-компаниите не е това, което беше. Разбира се, търговците в чат стаите понякога ще коментира акции със счупен растеж като Carvana, но преди, като че ли бяха много по-силно мотивирани да променят играта, доминирана от "големите играци".

По-високите лихвени проценти отмиха голяма част от безумието на финансовите пазари. Преди две години Федералният резерв поддържаше основен лихвен процент от 0% до 0,25%. Сега е между 5,25% и 5,5%. Изведнъж превръщането на лихвените депозити в нещо спекулативно струва реални пари. Междувременно цените на обикновените инвестиции са толкова приемливи, колкото са били от години, с възможно изключение на шепа американски акции.

Обикновен индексен фонд за американски облигации като Vanguard Total Bond Market, борсово търгуван фонд (BND) плаща 4,7%, или пункт повече от последното годишно отчитане на инфлацията. Политиците през изминалата седмица оставиха лихвите непроменени, но оставиха отворена възможността за ново повишение и посочиха, че очакват лихвите да останат над нивата преди пандемията още години.

Стратегът на Charles Schwab с фиксиран доход Кати Джоунс посочва, че доходността на държавните облигации има тенденция да достигне своя връх преди последното повишение на лихвените проценти от цикъла. Тя вижда сега като добър момент за фиксиране на доходността на облигациите, преди да паднат.

Робърт Тип, главният инвестиционен стратег в PGIM Fixed Income, има съвети за тактически купувачи на облигации. Средната част на кривата на доходност изглежда е повлияла на очакванията за бъдещи понижения на лихвените проценти по-пълно от останалата част от кривата, казва той. Ако лихвените проценти не паднат, тези облигации могат да бъдат обект на "избор".

Това е мястото, където цените леко се понижават, тъй като облигациите стареят, за да съответстват на по-високите доходности, които са налични сега при по-къси емисии. За да намали този потенциал за натрупване, Тип препоръчва подход на щангата - фокусиран върху облигации, по-кратки от две години и по-дълги от 10.

Но по-малко тактическите инвеститори, които просто купуват широка кошница от качествени облигации, вероятно ще бъдат достатъчно доволни от резултатите си, казва Тип. "Доходността е съдба", казва той, което означава, че началните доходности са доста добра индикация за бъдещи резултати. Много инвеститори имат твърде малко облигации сега, казва той, или защото са ги изоставили, когато доходността е била изключително ниска, и те не са се върнали, или просто защото акциите са се представяли рязко по-добре от облигациите напоследък.

Бъфет не се притеснява от понижения рейтинг на САЩ, продължава да купува държавни облигации

Бъфет не се притеснява от понижения рейтинг на САЩ, продължава да купува държавни облигации

Berkshire Hathaway купува държавни облигации на стойност $10 милиарда на седмица

Габриела Сантос, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management, казва в интервю за финансовото издание Barron"s, че това е отличен момент за американските инвеститори в акции да прехвърлят пари към задгранични пазари. Цените са атрактивни. iShares MSCI Eurozone (EZU) се търгува наскоро при 12 пъти прогнозираните печалби за тази година, а iShares MSCI JapanEWJ при 16 пъти, срещу 20 пъти за индекса S&P 500 на американските акции.

Щатският долар, след 14 години на укрепване, може да отстъпи пред еврото и йената, добавяйки към чуждестранни печалби, казва Сантос. Има и промяна в корпоративното поведение в чужбина. "Европа и Япония откриха тайния сос на обратното изкупуване като нещо, което не само механично подобрява печалбата на акция, но и нещо, което в края на деня се възнаграждава от акционерите", казва Сантос.

Дори акциите в САЩ може да продължат да блестят. Миналата седмица BofA Research прогнозира още 4% ръст от тук за S&P 500 до края на годината. По-високите доходности не са непременно пречка; банката посочва, че от средата на 1980-те до 2008 г. реалните лихвени проценти са били повече от един пункт по-високи от сега, а акциите са носили средно 15% годишно. Освен това компаниите, за разлика от облигациите, винаги могат да правят промени. Meta Platforms (META) тази година обяви съкращения на разходите и обратно изкупуване на акции, а прогнозите за печалбата на акция се покачиха от около $8 до над $13.

Това, което прави S&P 500 относително скъп, разбира се, са завишените оценки за седем технологични компании с прекомерно тегло на индекса. BofA е особено оптимистично настроен към версията на индекса с еднакво тегло, като този, който е в основата на Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP). Наскоро този индекс се търгуваше под 16 пъти прогнозираните печалби за тази година.

Разликата в оценката между индекса с еднакво тегло и седемте най-добри акции в обикновения S&P 500 е най-голямата от края на 90-те години на миналия век, според BofA. Плюс това, второто тримесечие изглежда е отбелязало дъно в текущия цикъл на печалбите, а частта от цикъла на възстановяване, в която може би се намираме сега, има тенденция да благоприятства наклона на стойността на индекса с еднакво тегло.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари!