Страхът повишава цените на ценните метали. Страхът от война, дефолти, инфлация, граждански вълнения и всичко, което подкопава доверието в правителството. Седмица след фалита на Lehman Brothers през 2008 година златото и среброто поскъпнаха с 15%.

Три години по-късно по време на европейската дългова криза, цената на среброто нарасна четири пъти, а тази на златото скочи с 250%, пише в свой анализ за Market Watch професорът по икономика и финанси в Нюйоркския университет Уилям Силбър.

Той посочва, че заради отдръпването на страха днес, цените на двата благородни метала остават не много високи. Според експерта именно заради това сега е времето за инвестиции в тях и най-вече в сребро.

Силбър посочва, че в момента опасенията около инфлацията в Щатите не са толкова големи, но въпреки това никой не знае кога ще се появи новият голям риск за икономика номер 1 в света.

Като примери той дава възможността някоя голяма компания да стане неплатежоспособна, поела прекалено големи дългове, или неочакван пик в инфлацията в най-неочаквания момент.

"Благородните метали са като застраховка. Ние плащаме премии преди да се появи бедствието и се надяваме, че няма да има нужда да предявяваме претенции по тях. Малките инвестиции в сребро и злато, под 5% в дадено портфолио, служат по същия начин. Трябва да се застраховаме, когато премиите са ниски и да запазим покритието", смята професорът.

По думите на Силбър среброто е добър избор по няколко причини - то е по-евтино, а в същото време цената му расте по-бързо от тази на златото при форсмажорни ситуации.

"Сега среброто е много по-добра сделка. То поевтиня с над 65% от пика си през 2011 година, докато цената на златото намаля с около 30%. Включването му като застраховка в портфолиото е много по-евтино днес. Ако вече имате сребро, запазете го. Ако не, купете си", съветва експертът.

∗Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на благородни метали.