Цените на металите все още не са се включили в последния спад на пазарите, породен от коронавируса - знак, че инвеститорите се надяват апетитът на Китай за индустриални суровини да се възстанови скоро, пише The Wall Street Journal.

Цените на медта, алуминия, желязната руда и други паднаха през тази година, но се държат значително по-добре спрямо акциите, петрола и пазарната капитализация на миньорските компании.

Китай отговаря за над половината от потреблението на метали в света. И макар че коронавирусът удари Поднебесната империя първа и най-тежко, анализатори смятат, че втората най-голяма икономика в света ще започне да се възстановява и да възобнови покупките в огромни количества.

Има и друга причина: масовите разпродажби от миналата година, породени от търговската война между Съединените американски щати и Китай.

"Ако Китай се справи с вируса, страната ще продължи да внася желязна руда и други метали", посочва Том Прайс от Macquarie Group.

Макар че се повиши леко във вторник, цената на петрол падна с 36 процента от края на януари насам. Европейските акции изтриха 14 процента, а S&P 500 - 15 процента.

През този период медта поскъпна с 1,2 процента, алуминият загуби 1,3 процента, а рудата, използвана за производство на стомана, падна с около 4 процента.

В същото време акциите на гигантите в минното дело пострадаха особено тежко. BHP губи 26 процента от края на януари, Glencore - 27 процента, колкото губят и тези на Freeport-McMoRan. Анализатори посочват, че инвеститорите подценяват предприятията. Според Хънтър Хилкоут, анализатор в Investec Securities, рудата трябва да падне от $89 за тон сега до $60, за да е оправдната пазарната оценка на Rio Tinto и BHP.