Цената на златото във вторник сутринта се променя умерено надолу, оставайки близо до нивото от 1660 долара за тройунция, под влиянието на разнопосочните фактори, които действат на пазара.

Според данните от днешната търговия, към 9:50 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 3,2 долара, или с 0,18%, до 1660,8 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по 1655,40 долара за унция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време декемврийските фючърси за среброто се повишават с 0,54% до 18,82 долара за унция.

Световните фондови пазари са склонни да растат в началото на тази седмица. Така борси в САЩ се повишиха осезаемо в понеделник, азиатските фондови борси следват тази положителната динамика по време на търговията във вторник. За цената на златото като безопасен и защитен актив тази тенденция е отрицателна.

От друга страна, поевтиняването на долара спрямо други основни световни валути е положително за търсенето на жълтите кюлчета, които в този случай става по-достъпни за инвеститори, които притежават други валути.

Като цяло участниците в търговията със скъпоценния метал са предпазливи в очакване на икономически прогнози. Пазарите почти единодушно очакват Федералният резерв на САЩ да повиши базовия си лихвен процент през ноември с още 0,75 процентни пункта. В същото време инвеститорите продължават да следят ситуацията в Обединеното кралство, където отмениха почти всички планирани мерки за "подкрепа" на икономиката на страната, разработени от бившия министър на финансите Куази Квартенг.