Цената на златото умерено се понижава в сряда, първия ден на февруари, докато пазарите продължават да очакват решението на Федералния резерв на САЩ да повиши отново лихвения процент на рефинансиране.

Според данните от днешната търговия, към 9:34 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $3,6, или с 0,19%, до $1941,7за тройунция.

Скъпоценните жълти кюлчета се търгуват на спот пазара по 1926,27 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Мартенските фючърси на среброто в същото време поевтиняват с 0,34% до 23,755 долара за унция.

Едно от основните събития от началото на годината за финансовите пазари остава срещата на Фед, резултатите от която ще бъдат обявени по-късно в сряда. Според CME Group 98% от анализаторите прогнозират увеличение на основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 4,5-4,75% годишно.

През изминалата година регулаторът последователно повишаваше този процент в борбата срещу високата инфлация, която се забавя донякъде, но не много, и все още показателят е далеч от целта на американската централна банка.Златото е доста чувствително към сигналите от Фед. Затягането на паричната политика в страната укрепва долара и повишава доходността на държавния дълг на САЩ, което е отрицателен фактор, първо, за златото като стока, и второ, за фючърсите на благородния метал като алтернативен "защитен" финансов инструмент.