Цените на златото се повишиха в петък сутринта, като в края на тази седмицата скъпоценният метал може да отчете най-силния темп на увеличение от повече от две години. Публикуваните предния ден данни за инфлацията в САЩ показват забавяне на растежа на цените. Това породи надежди, че Федералният резерв ще смекчи затягането на паричната политика.

Според данните от днешната търговия, към 10:25 часа българско време цената на златните фючърси на борсата COMEX в Ню Йорк се покачи със 7,00 долара или с 0,40% до 1760,70 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1761,73 долара за унция. През тази седмицата котировките се повишиха с 4,7%, с цел най-силното укрепване до края на седмицата от юли 2020 година.

Доларът падна с 0,3% спрямо кошница от други основни валути и може да покаже най-значителния спад от март 2020 г. до края на тази седмицата. Отслабването на долара прави златото по-привлекателно за притежателите на други валути.

"По-слабият от очакваното индекс на потребителските цени (CPI) е аргумент в полза на забавяне на темпа на повишаване на лихвите на Фед на заседанието през декември. Това може да провокира възобновяване на низходящия тренд на долара и да предостави възможност за умерено възстановяване на цените на златото", каза Кристофър Уонг от OCBC.

Ако пазарните настроения останат възходящи, цените на златото ще продължат да се покачват и ще бъдат в диапазона от $1762 до $1767 в краткосрочен план, добави той.

Пазарните участници оценяват вероятността от увеличение на лихвените проценти на Фед с 50 базисни пункта през декември на 71,5%.

Златото се счита за хедж срещу инфлационни рискове, но по-високите лихвени проценти увеличават алтернативните разходи за притежаване на този не носещ лихви актив.

Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева най-важната задача на световните централни банки в момента е да забавят инфлацията.

Среброто поскъпна с 1,5% до 21,99 долара за унция и може да покаже увеличение за втора поредна седмица.

Платината добави 1,8% към стойността си, до 1050,88 долара за унция, като се стреми към най-силното си седмично покачване от февруари 2021 г. Паладият се покачи с 0,1% до $1965,75.