Златото поскъпва в понеделник сутринта поради несигурност относно по-нататъшните стимулиращи мерки за американската икономика и предстоящите президентски избори в страната, сочат данните от днешната търговия.

Цената на декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта нарасна с 0,44%, или с 8,45 долара, до 1 934,7 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 1,64% до 25,52 долара за унция.

В понеделник търговците оценяват перспективите за стимулиране на американската икономика. Президентът Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че преговорите за стимулиране с демократите ще приключат преди изборите. По-късно обаче Тръмп одобри коригиран пакет за икономическа подкрепа. Според съобщения в медиите размерът му е нараснал до 1,8 трилиона долара.

Неяснотата преди президентските избори на 3 ноември също подкрепя златото, което традиционно се счита за надежден актив. Тръмп се кандидатира за втори мандат и ще се бори за поста с кандидата на демократите Джо Байдън. Предсрочното гласуване вече е започнало в редица щати.

"След изборите много бързо ще се появи пакет от стимули", смята пазарния стратег на Axi Corp, Стивън Инес, цитиран от Ройтерс.