Apple спира глобалната си програма за оценка на част от потребителските команди към виртуалния асистент на компанията Siri. Причината за това са нашумелите напоследък опасения на потребители относно програмата на технологичния гигант, пише Bloomberg.

Миналата седмица The Guardian разкри, че подобно на асистентите на Amazon (Alexa) и Google (Google Assistant) виртуалният асистент на Apple (Siri) също записва разговори и ги предава за разглеждане на реални служители с цел подобряване способностите на програмите.

Идеята е, че хората могат да преценят и анализират в какви ситуации се активира Siri, дали те са реални или не и дали виртуалният асистент отговаря адекватно. Така служителите на тези компании често са дочували различни форми на реч и звуци например от интимния живот на потребителите, от наркосделки или поверителни разговори с лекари, касаещи личните данни на хората.

Подслушва ли ни Google?

Подслушва ли ни Google?

Компанията призна, че прави и използва записи чрез Google Assistant и Google Home устройствата

От Apple обясниха, че по-малко от 1% от случаите, в които Siri се активира по една или друга причина, минават през системата за анализиране с реални хора. Въпреки това, никъде в правилата за ползване на Siri компанията не споменава, че записите се разглеждат от истински хора.

В изявлението си от Apple коментираха, че желаят да предоставят на потребителите си "страхотно Siri изживяване", като в същото време предпазват поверителността им. "След като направихме задълбочен преглед, решихме да спрем глобално "сортирането" на Siri", съобщиха от компанията, допълвайки, че в бъдещата актуализация на софтуера на асистента потребителите сами ще имат възможността да избират дали да участват в процеса на сортиране, така че да помагат за усъвършенстването на софтуера.

Този ход на Apple идва, след като преди дни германски регулатор временно забрани на Google да записва и предоставя гласови записи на реални служители на фирмата в рамките на ЕС, след като някои от жалбоподателите се оплакаха, че записите съдържат чувствителна за потребителите информация.

Комисарят по защита на данните и свобода на информацията в Хамбург Йоханес Каспар заяви вчера, че Google трябва да спре да слуша разговорите в рамките на 3-месечен срок, докато се проучва дали тези практики на големите технологични компании съответстват с общия регламент на ЕС за защита на личните данни.

Дигиталният асистент на Apple Siri ще учи шанхайски диалект

Дигиталният асистент на Apple Siri ще учи шанхайски диалект

Войната за надмощиe се задълбочава