Ракетата Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция преди месец. За първи път в историята подобна маневра беше извършена не от държава, а от частен пилотиран космически кораб за многократна употреба, създаден от компанията SpaceX, под ръководството на Илън Мъск. Да си припомним и други проекти на този съвременен гений, решихме, които направиха революции в различни области.

Някои го смятат за гений, който отваря нова ера на човечеството, други - за луд, който шокира публиката с поведението и изявленията си. И все пак, безполезно е да се отрича, че този човек вече е променил нашия свят.

"Кой е той, Илън Мъск? Човекът, който за шестнадесет години създаде една от водещите аерокосмически корпорации в света- SpaceX; пусна на пазара престижната и стилна електрическа кола Tesla; разработи мрежа за производство и монтаж на слънчеви панели? Човек, който постоянно говори за полети до Марс и изграждането на огромни тунели на много нива за комуникация между мегаполисите; който разработва нова високоскоростна и екологична форма на транспорт, наречена "Hyperloop", изминаваща хиляда километра за час. Той не е близкоизточен милиардер филантроп, който е затрупан от петролни пари, не е кокаинов барон или нелегален търговец на оръжия, чиято съвест е измъчена. Той е "просто" инженер и бизнесмен в един човек, който мечтае да помогне на човечеството ... "

Откъс от книгата "Илън Мъск: Изобретателят на бъдещето" на руския писател Алексей Шорохов.

За това какви фантастични иновации дължим на Илон Мъск, припомня marieclaire.ru.

Снимка 445436

Източник: iStock

Онлайн плащания с PayPal

През 2020 г. почти всеки от нас е научил прелестите на онлайн пазаруването. Вече не е нужно да ходите до мола и супермаркета, да прекарвате часове в обикаляне по магазините в търсене на необходимите ви стоки и след това висите на опашки при касата. В края на краищата можем просто да влезем в Интернет, да направим избор и да платим поръчката си с едно щракване на мишката.

Никой не би могъл да мечтае за това през 1999 г. Никой освен Илън Мъск. По това време той продава първата си компютърна компания за 300 милиона долара и решава да инвестира парите в невероятно приключение - системата за електронни разплащания X.com. Мъск планира да създаде вид посредническа платформа, която да изпраща плащания през Интернет за малък процент. Той имаше много идеи и много опит в създаването на софтуер, но се нуждаеше от помощта на специалисти по защита и криптиране. Скоро X.com се обединява с друг стартъп - Confinity и успяват да създадат съвместно решение, което сега е известно в целия свят като платежна система PayPal.

Снимка 504995

Източник: GettyImages

Пътят на SpaceX до Марс

След като продаде своя дял от PayPal на Ebay през 2002 г., Илън Мъск започна да мисли за завладяване на космоса и колонизиране на Марс. И тогава той основава SpaceX, първата частна компания, която строи космически кораби. Но първо, той възнамеряваше да работи върху подобрени ракети-носители за многократна употреба, които бяха разработени преди SpaceX, но така и не бяха пуснати в производство. Именно те трябваше да помогнат на човечеството да превърне космическите пътувания в реалност

Резултатите, постигнати от компанията на Илън Мъск за 18 години от съществуването й, са наистина впечатляващи. SpaceX успешно разработи и изстреля в Космоса леката ракета-носител Falcon 1, средният клас Falcon 9 (първата степен от който може да бъде използвана повторно) и ракетата-носител от тежкия клас Falcon Heavy (именно с него SpaceX планира да достави космически кораби до Марс). И, разбира се, не можем да не споменем Dragon, космически кораб, създаден от Илън Мъск по поръчка на НАСА, който вече се използва за доставка на товари от Земята до МКС и обратно.

Новата му версия, Dragon 2, е предназначена за пътнически транспорт и може да превозва до 7 астронавти едновременно. Илън Мъск планира допълнително да подобри Дракона, за да може той да лети до Марс.

3D транспортна мрежа

Както каза Илън Мъск, той винаги се дразнеше от задръствания в Лос Анжелис и ограничения на трафика, свързани със съществуващата 2D транспортна мрежа. И през 2016 г. търпението му приключи - той създаде The Boring Company, която започна да проектира и изгражда футуристична и многостепенна подземна тунелна система. "За да се реши проблемът с изтощителния трафик, пътищата трябва да са в 3D, което означава или летящи коли, или тунели", каза изобретателят. "Но за разлика от летящите автомобили, тунелите са устойчиви на атмосферни влияния, скрити от погледа и никога не падат на главата ви."

В края на 2018 г. The Boring Company отвори първия тестов тунел близо до Лос Анджелис и в същото време проведе демонстрация с преминаващия през него Tesla Model X. И наскоро, през май 2020 г., компанията завърши изграждането на високоскоростната подземна система LVCC Loop за транспортиране на хора до Лас Вегас. Сега The Boring Company е ангажирана в последния етап - изграждане на станциите. Така че се очаква LVCC Loop да заработи още тази година.

Снимка 448824

Източник: iStock

Енергийният проект SolarCity

SolarCity е дъщерно дружество на Tesla Motors, което проектира, финансира и инсталира слънчеви енергийни системи. Идеята е невероятно проста, но новаторска: компанията произвежда малки соларни инсталации, които са инсталирани на покривите на домове, магазини и офиси. Потребителите не плащат за самия продукт или за неговата инсталация - всички тези разходи се поемат от SolarCity. През следващите 20 години клиентите плащат само месечни сметки за употребената енергия.

Защо компанията се нуждае от това? По този начин SolarCity иска да покаже на хората ползите от използването на слънчеви електроцентрали - спестяване на пари и подпомагане на околната среда, като се отървем от вредните емисии. И през 2016 г. SolarCity заедно с Tesla Motors проведоха мащабен експеримент за осигуряване на слънчева енергия за целия остров Тау на Американска Самоа с население от 600 души. Те успяха да електрифицират всички сгради, като инсталираха 5328 слънчеви панела и около 60 просторни батерийни системи. SolarCity се надява експериментът да вдъхнови други държави и градове да използват чисти енергийни източници.

Снимка 481286

Източник: Twitter / Cybertruckownersclub.com

Футуристичният Cybertruck

Тесла, чието лице е Илън Мъск, представи миналата година нов модел автомобил, който самият изобретател нарича "официалният пикап на Марс". Отличаващ се с интегрирана система за автопилот и адаптивно въздушно окачване, Cybertruck има елегантен дизайн, вдъхновен от филмите за Джеймс Бонд. Тялото му е изработено от ултра здрава стомана (използва се и за създаване на космически ракети SpaceX), стъклото е бронирано, а на покрива са разположени слънчеви панели, които ще позволят на колата да измине до 800 км с едно зареждане.

Tesla планира да пусне Cybertruck в три версии, като най-бързата от тях версия ще може да ускори до 100 км / ч за 2,9 секунди. Компанията вече приема предварителни поръчки за автомобила. Първоначалните клиенти се очаква да получат своите пикапи Cybertruck след 8-9 месеца.

Снимка 259665

Източник: hyperloop-one.com

В високоскоростен влак Hyperloop

Hyperloop е проект за високоскоростен влак, предложен от Илън Мъск през 2013 г. Според неговата идея единичните транспортни капсули ще се движат по надземен тръбопровод, налягането в което е намалено до почти вакуум. По този начин капсулите няма да трябва да преодоляват триенето на опората и съпротивлението за насрещния въздух. Таво ще им позволи да се движат със скорост до 1100 км /ч - това е 2 пъти по-бързо от самолет и 3-4 пъти по-бързо от съвременен високоскоростен влак. Използвайки Hyperloop, пътуването от Лос Анжелис до Сан Франциско (561 км) ще отнеме 30 минути .

Любопитно е, че веднага след представянето на проекта, Илън Мъск го предоставни на целия свят - той публикува подробно описание на идеята Hyperloop на 58 страници и позволи на всички ентусиасти да опитат силите си в изпълнението му. Много големи организации в различни страни са се заинтересували от проекта. В момента вече се работи по създаването на тунели за Hyperloop в САЩ, Дубай и Китай.

Снимка 351507

Източник: iStock

Чипове за лечение и четене на мисли

Чиповете, които ще бъдат имплантирани в мозъка, вече не са фантастична идея на футуролози и писатели, а съвсем реален проект, който се изпълнява от Neuralink, основана от Илън Мъск. През май 2020 г. изобретателят даде интервю на Джо Роган, в което каза, че "в рамките на една година" ще може да предостави резултатите от тази работа.

Според идеята на Мъск, чиповете N1 ще се използват за лечение, контрол на самочувствието и "комуникация" с парализирани пациенти чрез предаване на мислите им на електронни носители. "Буквално ще изрежем парче от черепа и след това ще поставим Neuralink там. След това нишките на електродите много прецизно се свързват с мозъка и след това всичко се зашито. Устройството ще взаимодейства с която и да е част от мозъка и ще може да възстанови загубеното зрение или загубената функционалност на крайниците ", - обясни изобретателят.

Също така се предполага, че ще бъде възможно да се свържете с чипа безжично - чрез Bluetooth. Илън Мъск добави, че устройството ефективно ще реши всички проблеми, свързани с мозъка, от предотвратяване на епилептични припадъци (N1 ще открие огнището и ще го неутрализира навреме) до възстановяване на паметта при болни от Алцхаймер. Чиповете вече са тествани върху мишки и маймуни и скоро ще се проведат експерименти за имплантиране на N1 при хора.