Необходимостта от кредитна карта за пазаруване или от чип за достъп до офиса скоро ще остане в миналото. Поне за една американска технологична компания от Уисконсин, която смята да замени остарялата технология с микрочипове, инсталирани в ръцете на своите служители.

Three Square Market ще бъде първата фирма в Щатите, който ще се възползва от системата, одобрена от държавните регулатори още през 2004 година, става ясно от интервю на шефа й Тод Уестби за CNBC.

"Смятаме, че това е правилната крачка към иновациите точно, както през последните месеци популярна става идеята за безпилотни автомобили", коментира той.

На първо време компанията ще предложи инжектирането на микрочипове големи, колкото зърно ориз, на 50 свои служители, които са готови да бъдат доброволци за проекта.

Уестби посочва, че самият той, както и неговото семейство, също ще изпробват технологията.

Защо тази шведска компания имплантира микрочипове на служителите си?

Защо тази шведска компания имплантира микрочипове на служителите си?

И това, разбира се, става с тяхното съгласие

Имплантирането на мини джаджата струва 300 долара, като тя се поставя с помощта на игла между палеца и показалеца на ръката.

Според шефа на Three Square Market хората няма защо да се притесняват, че системата ще позволи хората да бъдат непрекъснато следени.

"За разлика от смартфоните, които могат да бъдат проследени независимо от местоположението си, това устройство може да се "разчита" само ако сте на близко разстояние от специален четец", обяснява експертът.