През 2019 г. iPhone ще се сдобие с още една система за 3D, като тя ще бъде поставена в задната част на телефона, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. В настоящия модел iPhone X вече има такава над дисплея, която позволява технологията FaceID.

Поставянето на втори пакет сензори ще позволи на Apple да превърне телефона във водещо на пазара устройство за добавена реалност.

Технологията ще бъде съвсем различна от тази, която компания ползва в iPhone X. При тазгодишния модел Apple разчита на система, която прожектира 30 000 точки върху лицето на потребителя, която измерва промени и създава 3D образ за автентификация. Бъдещият сензор ще използва технология, която ще изчислява времето, за което лазерът достига предмет и се връща обратно, за да изгради триизмерна картина на заобикалящата ни среда.

Apple вече води преговори с компании, които произвеждат подобни сензори, сред които Infineon Technologies AG, Sony Corp., STMicroelectronics NV и Panasonic Corp.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук вече неколкократно изрази виждането си, че добавената реалност е толкова революционна технология, колко самите смартфони. "Добавената реалност ще промени начина, по който използваме технологията въобще", смята той.

Междувременно KGI Securities изпратиха бележка до клиентите си, според която през 2018 г. Apple ще представи три нови модела iPhone с безрамкови дисплеи, като два от тях ще са OLED, а третият с LCD технология и ще се продава на по-ниска цена. Размерите на екраните ще бъдат 5.8, 6.1 (LCD) и 6.5 инча.