Смартфоните, интелигентните домовете и редица още технологични иновации се развиват с много бързи темпове. В голяма част от тях обаче ключова е една технология, която не получи нужното внимание и изостава - батериите. С нуждата от по-добри батерии за електромобилите и редица други по-малки джаджи, множество компании по света се надпреварват в тяхното усъвършенстване.

Ето някои от най-интересните иновации:

Пясъчна батерия

Тя е алтернатива на литиево-йонната батерия и използва силиций, за да постигне три пъти по-добър заряд от настоящите графични литиево-йонни батерии. Вместо графит, в анодите си използва силиций. Учени от Университета в Калифорния се съсредоточават върху нано-силиция, но процесът на производство е труден. Затова чрез използването на пясък, той може да се пречисти да се смели и смеси със сол и магнезий, преди да се затопли, за да се отстрани кислорода до получаване на чист силиций.

Енергия от Wi-Fi

Докато безжичните интернет връзки са широко разпространени, извличането на енергия от Wi-Fi или други електромагнитни вълни остава предизвикателство. Екип от изследователи обаче разработва така наречената rectennа - антена, която събира радио вълни. Идеята е тези устройства да включват дисфлуидна антена, така че захранването с променлив ток да може да се извлича от Wi-Fi и да се преобразува в постоянен.

Eнергия, извлечена от притежателя на устройството

TENG - трибоелектричен наногенератор е технология за събиране на енергия, произведена от допира на два материала. Все още в процес на усъвършенстване е как извлечената енергия може да се преобразува и да захранва устройства.

Златни нанопроводни батерии

Учени от Университета в Калифорния са разрушили целостта на нанопроводни батерии, които могат да се презареждат многократно. Резултатът е батерии, които не умират.

Нанонишката е хиляди пъти по-тънка от човешкия косъм, като има голям потенциал да се използва за бъдещи батерии. Но тези нишки винаги се късат при презареждане. Тази технология използва златни нанопроводи в електролит под формата на гел, за да избегне това. Иновативните батерии са тествани над 200 000 пъти за три месеца и не са дали никакъв дефект.

Твърди литиево-йонни батерии

Твърдите батерии традиционно предлагат стабилност, но с цената на електролитни трансмисии. Toyota използва твърдо състояние на батериите със сулфидни проводници. Резултатът е батерия, която работи на нива като супер кондензатор за пълно зареждане или разреждане само са седем минути, което я прави идеална за автомобила. Твърдото състояние, което означава, че е по-стабилна и безопасна от конвенционалните такива, предполага, че тя може да работи и при минус 30 градуса по Целзий.

Графенови батерии

Батериите, направени от графени, са едни от възможно най-добрите на пазара. Те са подходящи за електрически коли, като с едно зареждане автомобилът може да измине 804 километра. Компанията, която ги произвежда Graphenano твърди, че батерията може да се зареди напълно само за няколко минути и да се изпразни 33 пъти по-бързо от литиево-йонните такива. Освобождаването на заряда е също толкова важно за колите, които имат нужда от много енергия, за да наберат скорост.

Лазерни супер микрокондензатори

Учени от Университета Райс са направили пробив в микрокондензаторите. Те са скъпи за производство, но чрез използването на лазери за изгаряне на електродни модели в листовете от пластмаса, производствените разходи намаляват значително. Резултатът е батерия, която може да се зарежда 50 пъти по-бързо от стандартните батерии.

Батерии от пяна

Prieto e компания, която разработва батерия със субстрат от медна пияна. Тя е по-безопасна, благодарение на невъзпламенимите електролити, но има по-дълъг живот, по-бързо зареждане и пет пъти по-голяма плътност.

Сгъваема батерия като хартия

Jenax J.Flex е сгъваема, но здрава батерия. Тя е гъвкава и водоустойчива и вече е тествана с над 200 000 сгъвания, като това не е намалило производителността ѝ.

Зареждане по въздух

uBeam е батерия, която използва ултразвук за производство на електричество. Енергията се преобразува в звукови вълни, които хората и животните не могат да чуят, които се предават и след като достигнат устройството се превръщат отново в енергия. Тези предаватели правят зареждането по въздуха възможно и могат да бъдат прикрепени към стени, за да захранват лаптопи и смартфони.

Батерия, която зарежда мобилния телефон за 30 секунди

Производителят StоreDot използва биологични полупроводници, изработени от естествени органични съединения, известни като пептиди. Това зарядно устройство може да презареди смартфона за 60 секунди. Естествените съединения са обвити в солидна структура за безопасност, така че връзката не може да се пренатовари. Компанията работи и върху батерия за автомобил, която може да за зарежда за 5 минути, а с това зареждане колата може да измине 482 километра.

Прозрачно слънчево зарядно

Alcatel разработи мобилен телефон със слънчев панел, като потребителите могат да зареждат устройството, просто поставяйки го на слънце. Той работи със слънчева, както и с дневна светлина като стандартните слънчеви панели.

Алуминиево-въздушна батерия

Тази батерия е разработена на база алуминй-въздух, като използва кислорода от въздуха, за да запълни своя катод. Това я прави много по-лека от литиево-йонните батерии. С едно зареждане на такава батерия, автомобил е успял да измине 1770 километра.

Захранване от звук

Изследователи във Великобритания са създали телефон, който може да се зарежда, използвайки околния звук. Той е разработен на база пиезоелектричен ефект, като наногенератори събират околния шум и го трансформират в електрически ток. Технологията реагира и на човешки глас, което означава, че разговорите зареждат телефона.

Заряд от облеклото

Учени от Университетът на Съри са разработили технология, която позволява дрехите да се използват като източник на енергия. Батерията се нарича Triboelectric Nanogenerators, която трансформира движението в съхранена енергия. Тя може да се прикрепи към дрехитe, така че когато хората се движат постоянно, батерията генерира електричество. Тя може да се използва за телефоните и някои фитнес уреди.