Водещият производител на чипове Nvidia обяви, че изгражда в Израел един от най-мощните суперкомпютри в света, съобщават световните агенции. Системата ще се използва от местните компании и научни институции за изследвания в областта на изкуствения интелект.

Контекст: Резултатите от AI само на пръв поглед идват лесно. Генерирането на текст, музика и картни изисква огромни по обем езикови и графични модели, върху които алгоритмите се "обучават" в рамките на процес, който изисква огромна изчислителна мощ.

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

Пазарната ѝ стойност скочи с една четвърт буквално за часове

Например, за да се получи ChatGPT във вида, в който го познаваме (генериране само на текст и то далеч не винаги добър текст), от компанията OpenAI се е наложило да използват хиляди графични ускорители на Nvidia от най-висок клас.

Детайли: Новият суперкомпютър на Nvidia се казва Israel-1 и ще е с изчислителна мощност от максимум 8 екзафлопа, т.е. 8 000 000 000 000 000 000 (8 квинтилиона и да, няколко пъти проверихме броя на нулите - б.р.) изчисления в секунда. В еврейската държава няма друга толкова мощна машина, а вероятно и в глобален мащаб конкурентите са единици.

С работата по проекта са ангажирани специалисти от закупената от Nvidia за близо 7 млрд. долара израелска компания за дизайн на чипове Mellanox.

Израел увеличи продажбите си на оръжие с 36%. Европа е най-големият купувач

Израел увеличи продажбите си на оръжие с 36%. Европа е най-големият купувач

Най-голям дял от износа представляват ракетите

Суперкомпютърът на първо време ще е достъпен само за клиенти в Израел, като на него те ще могат да тренират своите алгоритми. На по-нататъшен етап е възможно Israel-1 да стане достъпен и за компании от чужбина.

Какво предстои: Мощната изчислителна система се очаква да бъде частично готова до края на 2023 г. "Ройтерс" отбелязва, че Israel-1 струва "стотици милиони долари".