До 2023 година ще бъде готов първият по рода си ядрен реактор, който ще използва 3D отпечатано ядро. Реакторът ще бъде изграден с модерни материали и ще разполага с интегрирани сензори и контроли, пише сайтът на списанието за енергетика Power.

Въпреки пандемията на новия коронавирус, работата по реактора напредва. Реакторът - Transformational Challenge Reactor (TCR) - иновативна програма за разработване на микро реактори на Националната лаборатория в Оук Ридж - Oak Ridge National Laboratory, в щата Тенеси.

Преди дни от лабораторията обявиха, че проектът е завършил няколко основни етапи, включително подбор на основния дизайн. Сега остава да се произведе прототипното ядро ​​на реактора.

Проектът стартира преди едва 15 месеца, когато получи 30 милиона долара финансиране от Службата за ядрена енергия на Министерството на енергетиката на САЩ.

"Агресивно развивахме способността да превърнем тази програма в реалност през последните няколко месеца и усилията ни доказаха, че тази технология е готова да демонстрира първият ядрен реактор с отпечатано на 3D принтер ядро", коментира техническият директор на проекта Кърт Терани.

Това ще бъде 14-ят ядрен реактор, построен в лабораторията в Оук Ридж от 1943 година насам. По думите на Терани обаче новият реактор ще бъде различен - той ще бъде абсолютно иновативен и интегриращ широк спектър от нови научни постижения.

Проектът цели да ускори проектирането, производството и внедряването на модерни ядрени енергийни системи, които да променят досегашната парадигма в сектора, използвайки бърз и усъвършенстван производствен подход.

Ако проектът бъде реализиран по план до 2023 година, той може да бъде първият по-модерен в САЩ от повече от 40 години. Според Терани индустрията в САЩ използва материали и производствени методи, които не са се усъвършенствали от 1970 година. Поради това екипът зад проекта за TCR иска да приложи постигнатия фундаментален научен напредък през годините, допълва той.

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Какво мислят анализаторите за това?