Американската GlassPoint Solar е сключила сделка с оманската Occidental за разработването на термална слънчева електроцентрала с капацитет от над 2000 мегавата. Бъдещата мощност ще бъде разположена на интересно място - в петролното поле Мухайзна в Оман, пише CNBC.

GlassPoint разработва слънчеви парогенератори, които използват големи огледала, за да концентрират слънчевата светлина и водата в петролното поле да се превърне в пара.

Американската компания смята да разгърне своята технология на площадката, за да произвежда 100 000 барела слънчева пара на ден. Независимият производител на петрол от Оман Occidental ще купува парата от слънчева енергия и ще я използва, за да "улесни производството на тежък петрол".

"Високо вискозната" природа на тежкия петрол затруднява едновременно производството и пречистването му, според Националната лаборатория по енергийни технологии на Министерството на енергетиката на САЩ.

Така изглежда централата отвътре

Източник: GlassPoint

Така изглежда централата отвътре

Слънчевата пара ще се използва като алтернатива на парата, произвеждана от природен газ. Според GlassPoint, проектът може да помогне за спестяване на над 800 000 тона емисии въглероден диоксид годишно.

"Тъй като продължаваме да разнообразяваме икономиката на Оман и да развиваме сектора на възобновяемите енергийни източници, ние също така идентифицираме начини за спестяване на ресурсите от природен газ", каза в изявление министърът на петрола и газа на Оман Мохамед бин Хамад Ал Руми.

"Огромните находища на Оман за тежък петрол редставляват една от най-големите възможности за разполагане на слънчева енергия и съхраняване на газа, който вместо това може да се използва за захранване на промишлеността и генериране на енергия", добави Ал Руми.