Корейският технологичен производител Samsung представи своите най-нови разработки, сред които и смарт часовника Galaxy Active. Устройството ще може да следи кръвното налягане на потребителите. С този пробив в технологиите се очаква Samsung да изпревари своя основен конкурент Apple, пише CNBC.

От компанията заявиха, че тази функция ще бъде достъпна за потребителите от следващия месец чрез изследователското приложение My BP Lab, разработено съвместно Калифорнийския университет Сан Франсиско. Новото приложение ще може да се тегли от Google Play Store и ще се интегрира директно към часовника. От Samsung обясняват, че така хората ще могат да следят физическото си здраве.

Apple нямат разработки, които да следят кръвното налягане на своите клиенти. Вместо това те се фокусират върху крачките, които извървя даден потребител и необходимата му доза сън.

Тъй като сърдечните заболявания засягат голям процент от човечеството, всяка такава иновация, която може да замести донякъде ходенето при лекаря, има възможност да промени световния технологичен пазар.

Заради интереса, който би предизвикала такава разработка, повечето от големите играчи, като Samsung, Alphabet и Apple пазят в тайна проектите, върху които работят. От тях най-откритa e Samsung.

"Искаме да обърнем внимание на проблема и да направим измерването и следенето на кръвното налягане по-лесно през ежедневието", каза Джак Ан, вицепрезидентът на отдела "Research and development".

Доста по-лесно е да се каже нещо, отколкото да се направи. Кръвното налягане се променя много динамично. Да се измери от часовник на китката звучи доста трудно. Въпреки че има много компании, които се опитаха да създадат подобна иновация, те не успяха. В повечето случаи успешните клинични изследвания, приложени в практиката, се провалиха. Това се дължи на много процеси в човешкото тяло, които няма как да се предвидят.

Samsung направи стъпка в правилната посока, но не е ясно все още дали тя е новаторска.

От компанията обясниха, че първата версия на часовника измерва грубо кръвното налягане в зоната на китката. Приложението извлича суровия сигнал от четенето, за да изчисли кръвното налягане по-точно. Освен това устройството има и оптичен сензор за измерване на сърдечната дейност.

От Samsung обаче не дават информация колко често часовника трябва да се калибрира с маншета и как се валидира точността. Няма и информация дали Американската администрация по храните и лекарства одобрява технологията.