Най-високият връх на Швеция - ледник на южния връх на планината Кебнекайсе - се топи поради рекордно високите температури в Арктика и вече не е най-високата точка в страната, предаде AFP.

"Никога досега не съм виждал толкова стопен сняг на южния връх, колкото това лято", заяви Гунхилд Нинис Росквист, професор по география в Стокхолмския университет.

Росквист, който е и ръководител на изследователската станция в Тарфала близо до планината, измерва южния връх в продължение на много години като част от своите изследвания на климатичните промени.

Скандинавия се бори с опустошителни пожари и суша, които й струват все по-скъпо

Най-студения регион в Европа се бори с опустошителни пожари и суша, които му струват все по-скъпо

Природните аномалии унищожават горите, съсипват реколтата, пресушават язовири и вдигат цените на тока

Планината Кебнекайсе е популярна туристическа дестинация, разположена в най-северния район на Швеция. Тя има 2 основни върха - южният е покрит с ледник, а северният - със скали.

При последното измерване южният връх достигна 2097 м над морското равнище, само с 20 сантиметра по-висок от северния връх от 2096.8 м.

Учени периодично измерват шведския връх

Източник: Stockholm University

Учени периодично измерват шведския връх

"Прогнозата е, че от 1 август южният връх ще бъде по-нисък от северния връх", каза Росквист. Миналата година разликата между двата беше 2 м.

Според изследователя южният връх е изгубил 4 м сняг между 2 и 31 юли. Това означава, че средно по 14 см сняг се е топил от ледниците всеки ден през юли.

Неочаквано горещото лято вдига цените в Швеция

Неочаквано горещото лято вдига цените в скандинавска държава

Електроенергията поскъпва, очаква се и по-висока инфлация заради жегите

През последните седмици Швеция е в плен на рекордно високи температури, които предизвикват десетки горски пожари в цялата страна, дори и в Арктическия кръг.

"Това се случва много бързо. Резултатът от това горещо лято ще бъде рекордна загуба на сняг и лед в планините", казва Роскивист.

Южният ледник, чиято височина се измерва от 1880 г., се разтапя с по 1 метър всяка година през последните 2 десетилетия, твърдят от Стокхолмския университет.