Най-голямата литиево-йонна батерия в света е на път да стане още по-голяма, пише Bloomberg. Технологичният гигант Tesla, известен най-вече с производството си на електромобили, ще увеличи капацитета на мегабатерията в Хорнсдейл, Южна Австралия, пише Bloomberg.

Според оператора на проекта - френската компания Neoen - системата ще бъде разширена с 50% до 150 мегавата. Инсталацията вече е спестила на потребителите повече от 50 милиона австралийски долара (34 милиона щатски долара) през първата си година в експлоатация.

От изграждането на проекта през 2017 година батерията е спомогнала за стабилизирането на мрежата в района и за избягването на честите прекъсвания, които предизвикаха компанията на Илън Мъск. Освен това батерията е допринесла и за намаляване на разходите чрез компенсиране на периодичността на производството на възобновяема енергия.

"Батерията в Хорнсдейл е новаторски проект, който доказа какви възможности могат да имат батериите за нашата електрическа система", обяснява Дарън Милър, ръководител на правителствената агенция за възобновяема енергия Arena, която ще помогне за финансирането на разширяването на батерията.

Австралия строи най-голямата термална соларна централа в света

Австралия строи най-голямата термална соларна централа в света

Проектът е на стойност 650 милиона долара

Подобни проекти все още не са достатъчно достъпни финансово, което всъщност представлява необходимата връзка за превръщането на слънчевата и вятърната енергия в реални конкуренти на изкопаемите горива. Възобновяемите източници могат да бъдат по-евтини, но те нямат надеждност на традиционните горива, което прави индустрията с изкопаеми горива трудна за изхвърляне.

Междувременно батериите придобиват все по-голямо значение на места като Южна Австралия, които имат сравнително по-малък достъп до традиционни източници на изкопаеми горива като въглища и природен газ. Държавата континент няма и ядрени мощности - този сектор там е забранен.

И въпреки че батерията на Tesla никога не е била предназначена да решава генералните енергийни проблеми на държавата, тя предостави ценна информация на света за потенциала, който може да има.

В Австралия се разработват редица големи проекти за батерии, тъй като енергийните власти в страната възнамеряват да акцентират върху увеличаването на вятърни турбини и слънчевата енергия. Френската компания Total Eren се стреми да изгради система за съхранение на 270 мегавата за соларната си ферма Kiamal във Виктория. EPS Energy пък се стреми да се включи в проекта за изграждането на висококапацитетния интерконектор между щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс със соларна инсталация от 280 мегавата и 140-мегаватова батерия в Робъртстаун.

Neoen също очертава планове за изграждане на гигантски комплекс за възобновяеми енергийни източници в Южна Австралия. Проектът включва и парк с батерии, който да направи тази в Хорнсдейл да изглежда миниатюрна.

Проектът Goyder South ще включва до 1 200 мегавата мощност от вятърни турбини, 600 мегавата слънчева енергия и 900-мегаватова батерия. Първоначалната инвестиция възлиза на до 1 милиард долара, допълват от Neoen.

Илън Мъск спечели облога за $25 милиона

Илън Мъск спечели облога за $25 милиона

Най-голямата батерия в света вече е монтирана в южна Австралия