Автомобилният концерн "Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Ханделсблат".

Причината е началото на турската операция в Сирия.

Въпреки че концернът започна преговори с Анкара за изграждането на завод до Измир, след започването на турската операция в Сирия ръководството на "Фолксваген" вече не бърза да подписва договора за строителство.

Говорител на концерна обясни, че те наблюдават ситуацията с голяма предпазливост.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция "Извор на мира" в Северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната група ИДИЛ.

Плевнелиев: Турция не игра по правилата за "Фолксваген"

Плевнелиев: Турция не игра по правилата за "Фолксваген"

Южната ни съседка имала всички права, но никакви отговорности

Предвижда се в новия завод на "Фолксваген" в Маниса да се произвеждат новите модели "Пасат" и "Шкода Супърб". За целта автомобилният гигант ще инвестира в завода 1 милиард евро. Очаква се след 2022 г. заводът да произвежда 300 000 автомобила годишно, като в него ще работят 4000 служители. По тази причина "Фолксваген" регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.

България предлагаше на "Фолксваген" голяма индустриална зона извън София. Теренът на бившия металургичен завод принадлежи на българската "Първа инвестиционна банка" и австрийската компания за недвижими имоти "Соравиа". Българският премиер Бойко Борисов обеща да покаже на "Фолксваген", че ще бъде "най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света".

Горанов за "Фолксваген": В преговорите направихме каквото можем и дори повече

Горанов за "Фолксваген": В преговорите направихме каквото можем и дори повече

Томислав Дончев очаква друг инвеститор от този мащаб до 2-3 години

Припомняме, преди дни стана ясно, че България вероятно е загубила битката за "Фолксваген", след като автомобилният гигант регистрира компания в Турция.

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че в преговорите страната ни е направила всичко възможно и дори повече.