Логично, най-големите икономики в Северна Америка, Европа и Азия имат и най-високо ниво на развитие на Интернет, а страните от Африка и Латинска Америка и Южна Африка засилват усилията си за развитие на световната информационна мрежа. 

Докладът на тази тема - World Internet Development Report 2018, заедно с China Internet Development Report 2018 бе публикуван на петата Световна интернет конференция. Той представя степента и насоките на развитие на информационните технологии, представени в Интернет, както и колко дълбоко те са проникнали в нашето ежедневие. 

В рамките на доклада е представен рейтинг на страните по отношение развитието на Интернет. В изследването са включени 45 държави, като сред тях са и най-големите икономики в света.

Страните са оценявани по 6 основни критерии: развитието на инфраструктурата, силата на иновациите, индустриалното развитие, използването на Интернет, мрежовата безопасност и управлението на Интернет.

Кои са 10-те държи в света с най-високо ниво на развитие на Интернет?

Снимка 349065

Източник: iStock

10. Япония - Индекс 48.75

Сега Япония е една от водещите технологични страни, но сравнително неотдавна, преди голямото икономическо чудо, не всичко с развитието на технологиите и Интернет бе толкова гладко.

Министерството на съобщенията осъзна сериозността на ситуацията и бързо разработи план за изграждане на интернет връзка за домовете. Основната цел на план бе да се осигури на всички жители на страната високоскоростен Интернет на достъпна цена. 

В Япония съществува уникален модел за разполагане на оптична мрежа: последният километър е построен по въздуха на подпори, които са разделени между операторите. Тази технология позволява да намалят разходите за строителство и да увели устойчивостта към земетресения.

9. Германия - Индекс 49.24

Ръстът в броя на потребителите в страната се дължи на разпространението на широколентовия интернет достъп, особено на DSL технологията. 

Благодарение на него скоростта на предаване на данни се е увеличила десетократно в сравнение с аналоговите модеми. 

Понастоящем 57% от всички германски потребители имат бърз широколентов достъп до Интернет. 

Много хора предпочитат прехода към широколентов интернет, не само заради скоростта, но и защото им дава възможност да използват телефона за неограничен разговор в Германия.

Снимка 322223

Източник: iStock

8. Швейцария - Индекс 49.41 

Широколентовият домашен интернет достъп в Швейцария се представя главно чрез цифрови абонатни линии (DSL) и коаксиални кабели. 

Другите технологии на xDSL, както и оптично-кабелната връзка и сателитният интернет се използват главно в бизнеса поради тяхната цена. 

Най-големите доставчици на интернет в Швейцария са Swisscom, Green.ch, Cybernet и Cablecom. Общо в страната са регистрирани 115 интернет доставчици.

7. Холандия - Индекс 49.74

Холандия има най-високо ниво на широколентов достъп до интернет в Европейския съюз.

KPN има почти 100% покритие на територията на страната, другите мрежи имат покритие 50-70%. KPN има пет ISP марки: KPN Internet, Direct ADSL, HetNet, Planet Telfort и XS4ALL. Някои от тях в началото са били отделни компании, но след това са закупени и интегрирани в KPN и понастоящем са само запазени търговски марки. KPN през последните години е придобила още няколко други доставчици на интернет услуги.

6. Норвегия - Индекс 49.87

Норвегия стана първата не англоговоряща страна, в която се появи Интернет: още през 1971 г. Норвежкият институт по сеизмични изследвания NORSAR в Хьелере се свързва с американския сеизмичен център SDAC, който от своя страна е свързан с компютърната мрежа ARPANET.

5. Швеция- Индекс 51.15

Интернет достъпът в Швеция за частни потребители се организира предимно чрез кабелни канали със скорост от 128 kbps до 100 Mbps и чрез ADSL. 

Има и мрежи, свързани чрез Ethernet през медни и оптични линии. Най-големият доставчик на кабелен интернет в Швеция е компанията Com Hem.

Снимка 320789

Източник: iStock

4. Сингапур - Индекс 51,23

В Сингапур 4,1 милиона души използват Интернет, това е 75% от населението на страната. 

Сингапур е много по-напред в това отношение от съседите си - Малайзия и Индонезия. По стандартите на Югоизточна Азия има много високо ниво на достъп на гражданите до Интернет. 

Телекомуникационният пазар си разделят 4 компании. Освен SingTel, активно действат Starhub, M1. Както и бързо навлизащата Myrepublic - стартъп с впечатляваща история на успеха на този конкурентен пазар.

3. Великобритания - Индекс 52.4 .

Интернет в Обединеното кралство се разпространява между жителите на държавно ниво, затова страната е с много високо степен на покритие и интернет потребители.

Асиметричната цифрова абонатна линия (ADSL) беше въведена във Великобритания във фазата на тестване още в края на 90-те години, а като комерсиален продукт е пуснат в действие през 2000-та година.

От този момент нататък повечето централи и абонатни комуникационни линии са във владение на BT Wholesale, които се управляват от тази компания чрез провайдъри.

Снимка 286360

Източник: iStock

2. Китай - Индекс 53.23 

Интернет се появява в Китай през 1994 година. Повечето потребители (95%) са свързани към мрежата чрез високоскоростни връзки. 

Най-големите доставчици са China Telecom (48% от пазара), China Unicom (16%) и China Mobile (11%), които предлагат услуги за домашна връзка и клетъчни услуги, включително WAP и мобилен интернет чрез EDGE. 

Интернет кафенетата са често срещани в големите градове. За да се ползва мрежата в интернет кафе, трябва да бъде представен паспорт. В Пекин собствениците на кафене са задължени да съхраняват снимки на всички посетители.

1. САЩ - Индекс 60 

Над 277 милиона е броят на потребителите на Интернет в Съединените американски щати. 65% от американците на възраст над 18 години са ползвателите на социални мрежи. 

Сред младежите на възраст между 18 и 29 години този дял е 90%, а сред потребителите над 65 години е 35%. 

430 хиляди - близо половината от милиона най-популярни сайтове в света са създадени в САЩ.