Френската армия добави нов риск към списъка си с потенциални заплахи – Pokemon GO. От министерство на отбраната на европейската страна предупреждават, че хитовата мобилна игра може да разкрие информация за местоположението на секретни военни бази и дори да застраши националната сигурност.

Продуктът на Nintendo ще бъде забранен за всички служители в армията заради опасността от несъзнателно споделяне на чувствителна информация, свързана с географски координати или снимки.

Разкриването на такива данни може да стане посредством Pokemon GO, която използва добавена реалност и заснема местоположението на човека, който я играе.

“Националната отбрана не е игра”, посочва говорителят на министерството , цитиран от Bloomberg.

“Няма начин да допуснем неуместен достъп до точки от особена важност или до приоритетни бази на френската отбрана”, допълва той.

Редица компании също са последвали примера на институцията. Производителят на самолети Airbus забранява снимането и записването на видеа, които застрашават сигурността. От корпорацията са предприели това действие, след като през лятото са хванали свои служители да играят Pokemon GO по време на работа.

Друг френски лидер в авиацията – Safran, също забрани мобилната игра за своя персонал.

Франция не е единствената държава, която предприе мерки срещу хитовия продукт на Nintendo. Преди време Индонезия също наложи ограничение върху мобилното приложение.