Facebook обяви, че ще промени спорната си политика за използване на истински имена, предаде BВС.

Във вторник най-голямата социална мрежа съобщи, че ще изпробва нови инструменти, които позволяват на хората да споделят специални обстоятелства, заради които считат, че могат да не използват истинското си име в сайта.

Функцията цели да помогне на хора, които е възможно да са преживявали домашно насилие, или в случаи, при които сексуалността им може да ги изложи на опасност.

Все пак технологичната компания настоява хората да използват „истински имена” във всички ситуации, освен при най-необичайните такива.

„Изискваме хората използват името, под което ги познават техните приятели и семейство. Така техните действия и думи носят по-голяма тежест, защото са по-отговорни за това, което казват”, посочи компанията.

Facebook добави, че твърдо стои зад тази своя позиция и няма да я промени.

„След като изслушахме общността ни, признаваме, че също така е важно тази политика да работи за всеки, особено за общности, които са маргинализирани или се сблъскват с дискриминация”, обясни технологичният гигант.

Социалната мрежа ще добави нов инструмент за докладване на фалшиви имена, като в такъв случай ще изисква потребителят да предостави повече контекст за оплакването.

Facebook поясни, че всяка седмица получава стотици хиляди известия за фалшиви имена.